Normal ke ?

Kalau ikut lmp sepatutnya dah 9w . Tapi scan baru 5w dr kata . Tak nampak yolk sac lagi . Saya risau lahh . Saya check upt 17/8 masih samar . 24/8 upt terang .

Normal ke ?
14 Balas

lebih baik ikut scan EDD jika period tidak regular. kalau tidak jadi macam saya, asyik ikut lmp tp setiap Kali scan baby growth mmg kecil. tak follow EDD. Salah Sy sbb x inform pasal period tak teratur. dah skrg serabut sbb tak beranak lg, kk duk kejar2 suruh pegi hospital. EDD asal 10/8 (42w) , EDD terakhir 1/9 (39w). Jadi Sy kena ikut EDD asal. sedangkan bila dikira ikut tarikh conceive EDD 1/9 tu lebih accurate. Saya baru turun tanda darah semasa 38w 5d (EDD 1/9) tapi belum ada consistent contraction. serabut ya bila kk paksa2 pegi hospital. sekadar share apa yg sedang Sy alami skrg.

2w ago

Memang akan serabut sis. Lagi lagi bila kita salah bagi tarikh lmp. Kenapa misi bising sebab misi anggap kita overdue. Over due lebih seminggu ni bahaya sebab baby boleh terberak dalam perut and kena emergency ceaser kalau benda ni jadi, tu misi bising. Sebab KK saya pun bagi tarikh max 3 hari je kalau overdue. Lepas tu kena serah diri dah

sy hr tu pun mcm tu.. ni 29/8 ni baru repeat scan lg.. after 2 weeks.. sy siap g pakar sbb ade bleeding tapi x de la sehari.. bila scan 2 minggu lps nmpk kantung saje x de isi which is sepatutnye dh ade baby.. ni x tau la menjadi ke x bleeding x de lg.. mual2 makin menjadi2 now klu ikut lmp dh 9w jugak..

Klu irregular period x perlu risau tp klu regular period mmg jauh sgt beza. Apa yg blh buat pn followup another 2weeks mcm tu tgk perkembngn baby mcm mna. Kot2 la waktu subur lambat so kiraan kandungn pn awal lg

insha allah bagi masa.. doa y baik².sy ank² beza dgn lmp yg 2nd 4 mgu beza,skrg pregnant no 3 beza 2 bln dr lmp,pttnya due bln 8,jadi bln 10. masa 1st scan bru 5 mgu. sama mcm sis, repeat scan 3 mgu bru npk 💓..

Period regular ke irregular? Kalau irregular weeks cuma boleh determine by scan sahaja. Kalau regular kena tengok period cycle awak. Tu je. Lagi 2 minggu scan balik untuk determine EDD

kalau Sy, tiap Kali pied Sy akan on pd tracker, Bila haritu scan bg Tau Sy cek Sy pregnant, Sy ikut tarikh last pied n alhamdulillah Mase scan bebetul ikut tarikh sama ngan scan

sme mcm sy dlu. scan 9week nmpk kantung aje.. scan 11 week nmpk baby kt tempat lain tp lua rahim pula katenye. g hos scan ikot bawah nmpk baby dlm rahim

Jgn risau, sy dlu pon mcm tu, nnty dcter akan scn lgi untok cnfm bpa week, sy bt dtail scan bru neh 24w4day ikot kn tp scan dh 25wk , so mna2 xpe

normal je,sy ikut lmp pn beza dgn scan,better ikut result scan,next time scan bila dh nmpk baby baru blh ukur dgn tepat

2w ago

beza 1bln juga,mungkin period tiba2 buat hal,,jd ovulation pn lambat,

Jangan risau sis, saya pun sama juga. beza dua minggu.. Dr sarankan ikut tarikh scan je..

2w ago

Insha allah, moga baby membesar dengan sihat dan urusan sis dipermudahkan..