IUGS seen but no fetal pole..

Kalau ikut last period, sy dah 11w..tp scan td baru 8w. 8w mmg xnmpk lg ke janin ?Risau blighted ovum.. ni kandungan pertama.. mse early scan pon xnmpk..mse tu 5w..sy positif je la sbb bru lg mmg xnmpk..tp arini punye scan dah start risau..doc suh repeat scan lg sebulan..baru sehari sy dah fikir mcm2...hm..sedih nyee...sape2 boleh tlg jwb kan? #firstmom #pleasehelp #ingintahu

11 Balas

sy pernah berpengalaman kes begini tp bkn blighted ovum..Situasi sy, bila upt 2lines, terus p abdomen scan(atas) dan xnmpk..Doc ckp bru lagi. 2nd time repeat after 1mnth, nmpk kantung dan janin but no heartbeat.Diberi surat refer hosp, buat tvs mmg xde jg..tp diberi lagi masa 2mggu...then next 2weeks buat lagi tvs di GH dan swasta.mmg sah tiada..maka kena cuci..baby hnya mmbsar smpai 8m sdgkan ikut LMP dh 13w. tvs tu bagi saya sakit sedikit ikut doc yg buat..tp boleh tahan je..bkn teruk sgt sakitnya..sedikit tidak selesa.kena lembutkan badan.. utk yg posting di atas, Cik ada ckp yg cik 'lambat bertindak'..maksudnya? sbb kalau ikut pglaman ni..doc akan ckp yg masalah janin tu sndiri yg buatkan ia tak survive lama..bkn salah rahim ..gitulah...

1y ago

Sis ade any bleeding tak before tu?

klau nmpk kantung Dan yolk sac x lama.lgi nti akn Ada janin jgk..fkir +ve je..sy ikut priod hrinni dh 9 mnggu 4 hr..Ms scn bpe hri lps Bru 8 mnggu..janin Ada tpi jntung lak xnmpk..lgi sy risau..pdhl sy buat TVS Dan Ms yg sme sy scn klink swsta doc ckp heartbeat lom nmpk lgi..so tnggu lgi 2 mggu 26/3 so sy kna fkir +ve wlau kedaan sy merisau kn jgk..scn TVS xsakit langsung..mcm biasa je rsa..bila sy bnyk mnbca xsmua sme..Ada yg 7 or 8 mnggu dh nmpk janin n heartbeat Ada jgk 10 mmggu Bru nmpk..tngok.pd ketebalan perut..so smlm dh buka bku pink..tdi dh mnum air gula..slagi sy xde bleeding or ape² sy buat xthu je..bnyk kn doa moga Ada keajaiban dri ALLAH..

1y ago

InsyaAllah ade rezeki sis2 semua..yg penting kite kene positive. Prepare diri awal2..jgn down..redha je ape yg akan berlaku...

awk scan tu scan biasa ke? ke scan dkt klinik yg khas utk bby? sbb sy pon dlu kes keguguran mcmtu. silap sy sbb asyik prgi scan dkt panel je, panel tu dia just scan perut jdi nmpak la kntung dgn mcm habuk² gitu je. dia sruh repeat dtg 2minggu lgi smpai la sy dh week 12 mcmtu. akhirnya sy lmbt bertindak scan dkt klinik khas utk bby, masatu dia akan msukkan dri bawah which means faraj tu. rupanya bby dah ada bentuk kepala dan badan. masatu jgak on the spot dpt thu dnyutan bby tkde dh sbb doc kata mngkin wktu terdkt dia dh tkde. sy alahan teruk sgt masatu

1y ago

sy pernah berpengalaman kes begini tp bkn blighted ovum..Situasi sy, bila upt 2lines, terus p abdomen scan(atas) dan xnmpk..Doc ckp bru lagi. 2nd time repeat after 1mnth, nmpk kantung dan janin but no heartbeat.Diberi surat refer hosp, buat tvs mmg xde jg..tp diberi lagi masa 2mggu...then next 2weeks buat lagi tvs di GH dan swasta.mmg sah tiada..maka kena cuci..baby hnya mmbsar smpai 8m sdgkan ikut LMP dh 13w. tvs tu bagi saya sakit sedikit ikut doc yg buat..tp boleh tahan je..bkn teruk sgt sakitnya..sedikit tidak selesa.kena lembutkan badan.. utk yg posting di atas, Cik ada ckp yg cik 'lambat bertindak'..maksudnya? sbb kalau ikut pglaman ni..doc akan ckp yg masalah janin tu sndiri yg buatkan ia tak survive lama..bkn salah rahim ..gitulah...

sy pernah kena blighted ovum. scan baby 10wks, 1st day booking KKIA, dctor x jmpa fetal pole, ada sac jak. lepas tu, repeat 2 mggu lagi scan kat klinik pakar hospital, still x jmpa fetal pole, so dctor mmg sah kan blighted ovum. time tu buat scan tvs, scan tas, 2,2 x jmpa fetal pole n yolk sac. coma jmpa kantong baby je. dctor bagi masa sbulan utk kantong gugor sendiri, kalau x, kena cuci. so cun 4 minggu, time 16minggu pregnancy, kantung gugor sendiri. syukor x payah cuci😇 awak doa byk2 je k, smoga d mudah semua🥰

Saya pun kes macam ni juga. first scan kiraan period 7w tp scan kantung kosong size 5w. saya repeat 1 bulan kemudian patutnya dah 11w. bila scan kantung kosong 7w. doc suruh dtg repeat scan lg 2 mggu. masa saya 12w4d (kiraan period) ada keluar darah sikit terus pergi hkl, doc cakap kantung kecut dan bagi masa untuk gugur sendiri. sekarang 4 hari darah keluar tapi sikit2 je mcm hari ke 4 5 period. sakit perut takde lagi. semoga ada rezeki saya dan lain2 dapat anak lagi. aamiin.

Saya baru alami semalam, turun darah dan sakit macam senggugut pergi hosp and doc bagitahu cuma ada kantung je. Lagi 2minggu repeat scan dekat hosp lagi untuk comfirmkan sama ada, ada baby atau tak. Tapi waktu subuh saya bangun perut makin sakit dan ada ketulan lutsinar besar yang keluar serta darah. Adakah itu kantung ya ? Ni first baby

1y ago

Baik, terimakasih sis.

Sy pon ade mslh yg sme..LMP dgn scan x sama.. bile scan doc tak nampak lgsung fetal pole..biase 8w ke atas dh boleh nmpk kan...sy dah 13w..kne repeat lg katenye..baru google psl blighted ovum ni..takutnye sy..

Masa early scan 5w tu kantung dah nmpak blum? Kalau kantung x nmpak lagi masatu kemungkinan normal la kot. Tp kalau 5w dah nmpak kantung pastu 8w masi kantung tu kena risau tu

1y ago

Sis ade bleeding or sakit perut tak before tu?

jika date betul 11mgg xnmpk janin xnormal. masalahnya skrg date betul ke?

1y ago

jika date betul spttmya dh nmpk. repeat lg sekali slp 2mgg jika xnmpk juga xjd la tu. janin awal2 berkembang 1mm setiap hati, 2mgg gap dh bkembang 14mm dan boleh dikesan dgn mudah melalui scan

Banyakkan berdoa, InshaAllah ada, jgn stress2 ok