minta maaf nak tumpang tanya,

Kalau first baby memang confirm kene jahit tu ka nanti??? Sebab baby first???,maaf lah berdebar sikit sebab due date 7.7.2020..

22 Balas

Kalau first born sy dulu tk gunting dn tk jahit. Quite senang jugak nak lahirkan first born though pun agak lama dan ambil masa. Tp masa second born,sy kene gunting dan jahit sebab sy kene induce. Bergantung cara awk meneran,tahap elastik laluan keluar baby,saiz baby. Tak rsa sakit pun kene gunting tu sbb awk akan fokus sakit nak keluarkan baby dri rahim. Cumanya masa nak jahit nnti awk rasa ngilu2 😅

Saya sampai ke bontot..yelah first time xtahu mcm mna cara nk bersalin nak teran bagai.. bila jahit gunting saya xrasa sakit sgt..tapi bila time check up tmpat jahit nk keluar wad tu..xthu apa doc buat sakit ya Amat..

X semestinya sis, kalau sis pandai teran, saiz baby ok, dan sis x de masalah pape x de lah kene gunting. Doktor x kan senang2 gunting sbb setiap tindakan doktor mesti dinyatakan sbb dalam laporan bersalin nanti.

nurse sayaa cakap laa , kalauu pandai teran takde laa lukenyee . tapii orangg dok cakap anak first ni kenee gunting sikit sebab nak bagi bukak laluan . takpela sis redo jee . kitee pon samee anak frst 🤭

alhamdulillah sy beranak ank first tkde kena gunting n jahit pn. lgpun ank sy 2.0kg je premature 😊, sekarang berdebar tggu ank kedua ni plk sbb dh 5tahun tk beranak rase tkut tu lain mcm 😆

Semua tu bergantung pd kedudukan bby..laluan dia masa nk keluar...tahap elastik rahim kita n cara kita meneran awk...

Kwn sy xkena jahit. Depends pd saiz baby n cara kita push. Klu semuanya ok, insha Allah xde koyak atau potong.

Xtahu la sis.. Tgok pd org jgk rasanya.. Sabar ye sis.. Sy ni lagi la tunggu hari ni.. Uhu

Sy dlu jahit tp tanpa gunting. Koyak secara semulajadi. Tak sakit pun jahit.

Depends on hospital jgk. Klu sy branak husm mmg doc gunting utk first born.