Berpantang

Kalau dah habis pantang 44 hari, dah boleh makan ke makanan2 yg kita tak boleh makan masa berpantang tu? Contoh mcm roti ke, coklat ke dll...kecuali makanan yg memudaratkan utk ibu dan baby mcm makanan yg buat badan berangin.

15 Balas

Mcm sy still berpantang makan lg walaupun dh lebih 44 hari. Mee, mehun, kuew tiaw, timun, ais, air sejuk, benda sejuk², sy pantang smpai 100 hari. Nk makan boleh je ikut badan individu. Mcm sy makan timun demam urat. So syg pantang utk kebaikan diri sy sndri. Nnti sakit, xbleh nk jga bby pulak.

4y ago

Ubi sifat dia angin. Kalo bby bf, nnti kembung perut. Ada stengah org makan je xde halangan. Terpulang pd individu nk jga badan dia mcm mna kan.

Sy bedal je..selagi makanan tu sihat. Doc siap pesan, makan makanan berkhasiat nk bg luka cepat sembuh & penghasilan susu badan..yg mana org kata berangin,sejuk bagai tu sy try & error je..kalau makan, baby ok, sy ok..sy makan je

Mkn jelaa sis. Takde istilah berpantang pon dlm medic. Org putih tu elok jee xde bepantang. Pantang ni ikot adat je. Sebenarnya amik makan makanan berkhasiat dan seimbang tu yg lgi penting.

betul..sy pon tgh berpantang..sy mkn as long x allergic sbb itu la saranan doktor ms di ward..sbb kata doktor..kalo xmkn..mana nak dtg susu n sehat..sy mkn telur separuh masak jg..

dalam pantang da tibai kek cheese pizza , beranak czer pulak tu .. try nn error sis kalau rasa badan ta bole stop dulu tunggu 2 3 bulan baru try lagi

2y ago

Hahah. Sama.. Czer kali ketiga. Pantang sendiri tak berpantang mana pun.. Belum ckup 2 minggu dah buat macam2 even sakit czer nya.. Kuat semangat je la.. Bab mkn hari ke 26 dah mkn pizza. 😂

Sy masa ank first, dlm pantang dah mkn roti, kek n choc. Alhamdulillah, sihat smpai skrg. Anak pun dah 5 thun

Boleh, cuba sikit2. Takut badan terkejut and anak kalau susu badan. Takut dia kembung perut

Boleh makan apa2 je selagi takde allergic to you n your baby 😊

Jap maaf sy xtau.. Nk tanya kenapa masa pantang xboleh makan coklat?

4y ago

Masa pantang kena mkn mknn berkhasiat..

Sy dlu dlm pntg pon da mkn roti😅😅