Mohon pencerahan

Kalau dah buat test upt, and result pregnant 2-3 weeks. Dia usia kandungan awal macamni, boleh ke bersama dgn suami dan suami lepas dalam? Ada apa2 effect ke? Maaf soalan sensitive, tapi saya nak pencerahan. #seriusnanya #firstbaby #firstmom

26 Balas

msa sy prgnt ank 1st lps je taw prgnt mmg xbsma..smpi la 38w sblm serah diri kt hsptl..sy tkot,suami pn takot sb kmi ttc 4thn..skng prgnt second baby 21w pn msih xbsma hihi msing2 risau😅

2y ago

alhamdulillah sy bslin normal..btl org ckp utk cepatkan bukaan bslin tu..dkt2 due elok kerap bsma..tp memandangkan sy ttc 4thn..lps tu dh penah ggur 4x before..tu yg lbh bjga jaga..😉

awal2 ni masih baru lg kn jd kena lebih berhati2. Tp klu awak yakin, masalah utk bersama dan lps dlm, cuma jgn ganas2, jgn tindih perut, cari posisi yg ibu selesa dan tak sakit.

2y ago

terima kasih untuk info nya ❤️

Sy pun awal2 tu bersama jgk sampai lah mggu 13 sy bleeding terus stop bersama sampai 2nd trimester. Terpulang dgn kesihatan rahim masa 1st trimester jugak. 😊 Apapun rujuk doktor kamu ya.

Boleh ja bersama.. biasanya after 12 weeks dah okay. Before 12weeks kena hati² lebih sikit.. sy dulu awal² bersama ada bleeding sikit. Pi check up xda apa.. baby okay. On dupashton ja.

seeloknya berehat dulu bersama..tungu smpai baby dah kuat, klu dkt2 nak bersalin bru buli kerapkn bersama tuk mbantu cpt bukaan..memudahkn bersalin, byngkn klu bru nak jadi ..fikirkan

Awal² pregnant , kalau bole jgn bersama laa . Takut tak kuat je . 5bln ke atas in shaa allah .. saya skrg 8bln pun takut nak berSama . Suami pun tak sampai hati 😅

awal kandungan doc advise tak digalakkan bersama. sbb janin masih fragile. sebaiknya tunggu lepas 1st trimester. tp depends la pada sis nak ikut atau tak ☺️

2y ago

terima kasih untuk info nya

tunggu lepas habis trimester 1... tp kalau nak jgk buat ringan2 je dan elakkan lepas dalam.. dekat2 nk bersalin nanti blh kerap bersama, doc kata mudah bersalin

takda history keguguran or baby prem, insya Allah okey . tp bergantung pada org lah. org tu takda masalah, tak semestinya kita pun takda masalah.

Saya bersama dgn husband sejak week 4 sehinggalah week 14. Kalau bukan rezeki sis, buat apa pun akan terjadi keguguran. Rahim sis kuat. Insyallah

2y ago

wise words 💪🏼❤️