Baby selsema dan batuk

Kalau baby 3 bulan selsema dan batuk, apa petua nak bg baik yer..tapi tak demam

3 Balas

da lama ke baby sakit selsema batuk tu? sy aritu bawa baby 3 bulan sy pergi hosp swasta. baby x demam. tahu2 baby ada jangkitan bakteria MYCOPLASMA bhgn paru2. then, sy terus bawa baby sy pergi hosp gov. dorg bagi ubat antibiotik dan ubat titik utk hidung. sebab sebelum ni, da cuba letak cream tropika herbal tapi cm tak berkesan. hampir sebulan juga baby x sihat. rasa cm ada yg x kena. sbb tu sy bawa baby sy pergi hosp. skrg, alhamdulillah.. baby sy da ok. so sy xde tips/petua. sebaiknya bawa baby pergi hosp kalau baby sis da lama tak sihat.

boleh try letak kunyit hidup yg da ditumbuk dkt batang hidung & ubun2 pale anak, sapu minyak bawang putih kat dada, tapak kaki, letak bawang merah yg dibelah 2 kat kwasan dkt ngn tmpt tido, guna sterimar yg sembur kt hidung tu tapi kalo x reti buat bawak bnda tu kt klinik bg nurse buatkan & bagi kerap nyusu

kalau selsema, sy guna sterimar lepas tu sedut hingus guna penyedut hingus . lepastu sy buat tepuk percussion. xpun boleh guna minyak asmak o garlic balm sapu pada dada, blkng bdn n btg hidung .