ingin tahu

Kalau air ketuban lebih sgt bahaya untk bby ke? N apa punca air Ketuban byk ?

7 Balas

1. Kalau anda minum air banyak pun masa mandi, air tak masuk kat rahim. 2. Kulit anda bukan span sampai boleh serap air terus masuk dalam rahim hingga sebabkan air ketuban menjadi banyak. 3. Air ketuban adalah salah satu unsur penting untuk membantu perkembangan janin. Oleh itu, cecair ketuban yang mengalami masalah (sedikit atau lebih banyak) akan mengganggu pertumbuhan janin. 4. Pada usia kehamilan sekitar 20 minggu, air ketuban digantikan dengan urin yang ditelan dan dikeluarkan oleh tubuh janin. Jumlahnya pula akan meningkat mengikut ukuran kandungan. 5. Tidak kira mandi malam ke, mandi pagi ke, tetap tidak boleh sebabkan kejadian air ketuban banyak. Boleh pula air memilih nak serap waktu malam, bukan waktu pagi atau petang. Apa masa mandi pagi dan petang tu, rahim dicabut dan digantung letak tepi? 6. Orang dulu-dulu bagi petua jangan mandi lewat malam sebab dulu tandas diluar. Rumah pula bertangga. Turun naik tangga boleh jatuh, mandi kat luar boleh berdepan bahaya seperti terpijak benda tajam, kena patuk ular, tergelincir sebab gelap. Itu sahaja. 7. Kalau dah berpeluh, takkan nak biar bau peluh tu sampai ke pagi? Kalau saya, saya rimas. #BelNawhen

Hi mommies, Alhamdulillah saya dah 34 weeks pregnant.. Dari awal dapat tahu pregnant (4 weeks) dr & sonographers asyik kata air saya banyak.. Tapi saya pulak low sugar level and Alhamdulillah setakat ni Dr saya di KPJ monitor baby punya kidneys pun working just fine insya Allah Aameen. Jadi Dr kata mmg ada cases yang mcm ni.. Memang takda reasoning. Cuma kena pantau dari segi intake gula dan garam. Some weeks AFI (amniotic fluid index) / bacaan air ketuban tinggi, yang paling tinggi 24cm.. Most of the time 18cm. Alhamdulillah syukur last week pergi scan it was at 8+cm. Leganya.. When in doubt, please ask your doctors sebab semua orang lain experiences kan.. Hope everything goes well for you mommies 🥰

Yg sy tau sis sbb doc ada bgtau hari tu masa scan.. Bahaya air ketuban lebih takot baby rancak sgt berenang dlm tu smpai terbelit tali pusat kat leher dia.. Tapi punca air ketuban lebih tu sy tak tau.. Huhu

4y ago

doc saya pun cakap macam ni jugak. 😁

Sama la sy pun air ktuban byk jgk.. Minggu dpn kne jmpa dr pakar.. Sis kne jpe dr pakar x. .

4y ago

bape bacaan afi awk ye?sy minggu depan jumpa pakar..☹️

Sy pun sma air ketuban lebih..risau pulak bile doktor ckp air ketuban lebih..

Ketuban lebih mgkin awak kerap mndi pada waktu malam..

4y ago

Fatin sakinah,Kn..kadang ape org tua ckp ade jugk yg btul..😂😅

Sis ada kencing manis ke?

5y ago

Biasa sbb ade kencing manis