puasa

kakak ipar suruh saya puasa walaupun sehari , tapi baby dalam perut da kurang aktif . takut jadi apa"nnti , kalau saya batalkan puasa ni berdosa x lgi pun gastrik saya da naik ni tapi saya takut apa dorng nk ckp nnti #baby pertama 18 week.

41 Balas

Saya 23 weeks..cuba utk berpuasa..tp kalau baby x gerak aktif..saya berbuka..lg pun saya gdm on diet..n ada gastric jugak..kalau rasa letih atau dahaga melampau pun saya berbuka jgk..tambahan saya kerja..jd takut ape2 jd kat baby pulak..

Berbeza pulak dgn sy.. Selama 18 puasa sy batal 1 jer.. Bila kakak ipar tau sy puasa.. Dia suruh jgn puasa.. Kini puasa 27 sy nak puasa juga sbb tinggal 2 hari.. Semoga tdk terjadi apa2.. Baby 24w..badan ok jer.. Cuma takut baby nty..

Ada org baby dia kuat dia bole puasa...ada org tak kuat...jgn amek risiko...org lain tak sedih pon kalau kte keguguran...sy lgsg tak puasa sebulan ni..nt ganti je la...dah 9w...tp asyik haus lapa je...mmg tak berani amek risiko...

Tak berdosa pun untuk ibu hamil tak berpuasa. Nak cuba berpuasa tu boleh, tapi tengok juga ketahanan badan awak & baby. Bagi saya, puasa tu boleh ganti, yang dalam perut tu kalau pergi dah tak datang balik tau.

Saya hari pertama puasa dekat hospital. Mmg doktor tak bg puasa time ramadhan ni. Langsung tkley puasa. Tak perlu dengar cakap orang sis. Badan kita baby kita, kita je yg taw mcm mana. Lain org lain experience.

Peduli la kakak ipar awk tu bkn die yg tgh mengandung, bkn anak die...ptut awk lebih fikirkan anak bkn fikirkan org lain...kalau syg anak dlm perot berbuka je, puasa blh ganti. Islam dh bg kelonggaran.

Saya 23weeks dan sy ada puasa kalini kerap kena gastrik.. so sy mmg tk puasa sbb eee seram bila. fkr kena gastrik byk kali.. sakit glerr.. so better tkyh dgr ckp org sis.. sbb yg sakit nya kita..

18w tu masih baru lagi mmg tak rasa sgt baby aktif pun.tapi first semester ni tak digalakan puasa lagi2 klu ada gastrik.jgn ikut ckp org klu jadi pape kat awak dgn kandungan dia nak jawab ke😊

Sy tngk atas hari jgk...kalau sy kuat sy teruskan puasa..tapi kadang2 diye datang rasa lapar n dahaga tu smpai rase nk termuntah n sakit kepala...tu mmg sy xteruskan puasa..risau baby bru 12w..

Sy bru 5 weeks pom x puasa..sbb msih bru lgi..t gnti jer..sis lgi laa..daa 18weeks..better xyah puasa sis..utk kebaikn sis dan baby..smoga urusan sis dipermudahkn..doakn sy juga yaa