Luahan

Kadang jadi seorang ibu ni mencabar. Nampak anak macam senang handle. Tapi time dia sakit semua macam nak tunding jari sebab baby BF. And mulalah orang duk tanya ada minum ais ke ada makan benda sejuk ke bagai semua tu. Tapi orang tak tanya ada family member smoking ke? Ada hantar taska ke? Ada bagi orang sakit sentuh baby ke? Semua soalan tu takde pun orang tanya dekat kita. Kita ni sebagai ibu bekerja kalau ikutkan taknak pun anak sakit. Dalam pantang elok je kita jaga dia takde sakit batuk ke selsema. Tapi hantar taska kejap kejap batuk and selsema and yang disalahkan sebab kita makan/minum benda bukan bukan. Kalau gitu Tuhan kejam sebab adakan susu badan yg buatkan baby kita sakit. Kadang rasa macam kena diamkan diri daripada explain sebab orang orang macam ni sebab dia dengan jawapan dia yg orang dulu dulu, masa dia pantang tak boleh itu tak boleh ini. Sekarang zaman dah moden. Doctor O&G berlambak and Doctor paediatric pun banyak. Tanya je soalan kenapa anak saya itu ini. Takde pun dicakapkannya oh anak puan ni sebab BF ni batuk. Lagi breastfeeding policy takde pun kata benda benda yg karut. Lagi masa breastfeed kena banyak minum air. Kalau tak minum banyak air, kita dehydrate. And bila dehydrate susu susah nak keluar. Haihh macam macam nak cakap dalam ni. Tapi buat masa ni. Ni jelah kut dulu. Hehehe share sharekan lah sikit masalah mommy kat dalam ni nanti. ??

1 Balas

Mgkin sis bolei dptkan suntikan influenza utk baby. Stakat ni hrga rm80. 1 suntikan. Suntikan kedua selepas sbulan suntikan prtma. Lpastu stahun skali. Lupa sy smpai umur brapa. Skrg kan mcm2 penyakit. Tmbhan klau ank brgaul main kan.

4y ago

Itulah. Saya dah amik pun injection. Cuma kecik hati dengan none family member yg suka kepoh sangat ni.