Jemputan waktu malam & Waktu Tidur Anak.

Jemputan pada waktu malam akan buat aku serba tak kena sebab kebanyakan hari anak tidur malam, awal. Jika kena masanya; anak tidur petang dan bangun lewat petang, kami boleh bawa anak ke jemputan malam. Kami menitik beratkan waktu tidur anak kerana itu salah satu cara mengasuh, menenangkan anak & kami mahukan tumbesaran fizikal & mentalnya dgn baik. Semuanya dgn izin & kebaikan Allah. Mudahan Allah redha. Apa pengalaman tuan/puan? #firstmom #firstbaby

10 Balas

mcm sy bab sambutan raya ni . kalau ada jemputan siang shj sy pergi .jika malam sy tak dpt hadir...bila ada anak alhamdulillah ada yg faham .. biasa husben akan elak bwk anak berjalan ry waktu mlm even ajak mkn2 mlm .kalau ada yg ajak byk kali..mcm agak sukar dan serba slh kita di buatnya jika tidak dpt hadirkan diri...jd.....husben shj akan pergi seorang diri...manakala anak akan tggl brsm sy .. husben akan bg alasan td ms nk keluar anak tiba2 tido pulak jd orang umah trpkse tinggal jaga anak ..jd mana yg ada ank akan faham in shaa Allah ..

Saya tak akan bawak anak untuk apa2 jemputan malam. Sebab bagi saya anak dah start tido on time , and x nak rutin tido anak tergangu. Cukup lah masa time puasa, sebab kan jemputan malam …Gigih gak bawak anak pergi family makan2 . Ingat boleh balik awal since anak dh ngantuk, tengok2 diorang ajak borak even dah bagi tahu nak balik awal sebab anak start tido malam dalam pukul 9 macam tu

1y ago

Tu lah, setakat ni semua jemputan malam kami tak pergi. Masa Ramadan, sekali je saya berbuka di luar(jemputan bacaan yaasin dan tahlil utk arwah keluarga di masjid pd waktu sblm berbuka) -itupun sy pilih hadir sbb masa tu sy dlm haid, jd tak terkejar turn jg anak dgn suami. Lepas suami solat maghrib jemaah, dan tlg bersihkan ghemah anak makan, dan sambung makan dessert, kami balik rumah sblm azan isya'. Sampai rumah anak dah mula tanda2 nk tidur.. Mmg kt rumah, jam 8pm saya dh tutup lampu untuk bantu anak tidur. Klu dia nk main, biarkan dia dan pantau dia merangkak meniti semua dlm gelap samar lampu. Dia dah letih, dia jerit nak tidur. 😁 Memang banyak jemputan iftar di luar kami tak pergi tahun ni.

bg pendapat sye, kne tgk ragam anak tu mcm mne.. klu dlu anak sye ok je bwk klua ble2 mse.. klu ngntok dye bley tdo dlm kete/dlm mall.. tp skg klu waktu tdo dye tp kte kt lua, dye bley mnangis mngamuk.. so sblum nk klua mne2 sye make sure dye da tdo n mnyusu n make sure x ganggu wktu tdo dye yg next tu.. mksd nye kne cpt2 blek sblum dye tdo smula..

sy skali skala ada jgk bawak kuar baby waktu malam n balik lewat tu pon sbb pergi umh abah je.. kalau macam baby sy ni bila balik umah waktu malam, tengah2 malam dia jadi susah nk tidur.. dia jadi meragam dulu baru laa dia tidur.. jadi kalau pandangan sy, hmmm baik duk umah je.. 😆 hati pon tenang anak pon x meragam..

Mcm adik ipar dia mmg x join, ank dia memang tido on time, bgn pg pun on time, rutin yg memang hari2 dia akan buat. Even balik kg pun, ank buah lain x tido lagi, ank dia cukup waktu tidur. Terus masuk tidur. Nak2 handle ank kecik lebih dr 3org. Semua nk kena laju. Dah besar2 insyaallah dpt join la apa2 jemputan.

Kalau ikut cara sya, apa2 acara/keramaian/party atas pukul 8pm sya memang tak join. Sya akan tolak jemputan. Waktu tidur anak2 sangat penting bagi tumbesaran and of course, mak dia boleh rest sekali 😁

Klau sy mmg tk bwk ank wktu kecik2 ni beraya ke apa. Mmg dduk rmh, keempat2 ank buat mcm tu. Biarlah org nk ckp sombong ke ap. Hiraukan. Dh besar pun mmg x suka dtg majlis keramaian.

sy mmg awal2 tolak klu acara mlm..xnk gngu wktu tdo ank...dr ank sulong umur 3 thun bru kuar mlm mcm g mkn2 ke...klu siang xpe...mlm mmg xkn bwk kuar klu mse kcik ni...

kalau anak awak meragam malam ...simple je jangan bawak keluar malam ...awak pn duduk rumah jaga anak ...jangan la keluar kalau ada jemputan malam ...

hantr wakil sj