Saya buntu

Jadi pada hari pertama patut dtg period, saya mengambil ujian air kencing guna Clearblue dan keluar double line faint positif. Lepas tu saya test dengan strip murah dan kebanyakan test keluar garis positif yang sangat samar dalam jangka masa 10 minit. Pada hari ke-14 yang missed period iaitu pada tarikh 26 nov, saya mengalami bleeding seperti dalam gambar . Oleh itu, saya, yang percaya bahawa saya hamil, pergi ke kecemasan dan mereka melakukan ujian ke atas saya. Bila scan doktor kata dapat lihat baby saya dan ketika keputusan ujian darah keluar, doktor mengatakan saya tidak hamil kerana tahap HCG kurang dari 2. Dia kata, pendarahan yang berlaku mungkin hanyalah period. Saya nak tahu adakah ujian darah boleh menjadi false negatif? Atau sememangnya saya tak pregnant even hpt test positif? #firstbaby #bantusharing #pregnancy #1stimemom

Saya buntu
6 Balas

Thank you semua. lepas bleeding terus sy gi emergency. keguguran pada 7 minggu. silap sy x jaga tidur, darah sy naik sampai 160. sedih dia x leh cakap la. tapi on the brighter side, doktor check peranakan su dan semua normal. x de pcos, rahim cantik. alhamdulillah... tak ada rezeki sy untuk first ni. harap ada lagi rezeki untuk dapat baby di masa depan.

selalu nya kalau nak dpt positif hamil guna upt kena tggu dlm jangka masa 5mins sahaja. kalau line yg faint keluar selepas 5mins yg tu evap line. kalau nak lebih tepat kena buat ujian darah. ujian darah pun boleh tentukan kita hamil luar rahim atau dak

3y ago

kawan yg kerja nurse ckp sy hamil. cumanya bila bleeding hcg dah turun ke paras x leh detect. sebab sy tahu darah period sy cmne, mula2 keluar dia warna koko bukan pink mcm ni. yg ujian kehamilan tu biasanya instant result nmpk line. halus samar je. tapi x perlah. x de rezeki.

em..kalau x puan try g klnik swsta n cek...try tnye utk 2nd opinion dr doc berbeza..mg puan baik2 shj hendaknya..aamiin...jg dri bebaik ea puan...

Selalu ujian darah paling tepat. Doakan yang baik baik je sis. In sha allah tkda apa

Bleeding nie sis ade sakit perut ke?

3y ago

Better sis buat pemeriksaan dhospital...tkt mcm sye aritu kene ectopic pregnancy (kandungan luar rahim) tube sblh kanan pecah n bleeding brterusan...

guna digital clearblue ka sis ?

3y ago

tak cik. yg biasa punya. bukan digital