Nk tanya.ank xsah taraf.pd mak atau bapa.mrtua suruh somi bela.ank pmpuan.apa ptt sy buat.

1 Balas

anak x sah taraf, nasab jatuh ke atas ibu. ayah xde hak atas anak dari segi belanja, tanggungjawab semua atas ibu atau waris si ibu. melainkan ayah tu sendiri willing utk jaga anak tersebut. anak x sah taraf jugak xde hak ke atas harta peninggalan si suami/ayah kalau meninggal dunia. kalau nak bagi ke anak yg x sah taraf tu kena buat hibah/wasiat. ibu pon xboleh nak tuntut nafkah utk si anak andai kata berpisah, atau nak tuntut dkt waris.