4W6D pregnant. Boleh tak sapu minyak yuyee dkat perut?

11 Balas

boleh. tiga doctor dah i tanya, semua kata boleh. yang tak boleh berurut dekat perut je. doktor siap tanya " dari mana you dengar tak boleh sapu minyak ni? jangan percaya, semua mitos je ". better tanya dari doc daripada tanya pendapat orang. sebab orang bukan doktor. doktor dekat andorra pun cakap boleh.

saya dulu sapu tapi kat belakang dan tak banyak.. just untuk dapatkan rasa hangat dan legakan perasaan. itu pun kalau masuk angin.. jangan sapu kat depan perut ye sis. tak digalakkan..

sy masa 1st trim hari2 bloated. klau bloated terlampau teruk smpai tak tahan sy sapu minyak panas blkg badan, pelipat lutut, betis, tapak kaki. Alhamdulillah lega

Elakkan sapu kat perut . Saya time awal pregnancy just sapu sikit2 kat bahagian belakang . Doctor pun tak suggestkan sgt kalau sapu kat bahagian perut dgn minyak yg panas

tgk badan juga masing-masing kepercayaan..sy 3 anak Smpai no4 ne alhamdulillah..minyak kayu putih tu sy guna dari dlu Smpai skrg sapu depan belakang dgn kaki..

Elakkan sapu minyak angin pada perut. Minyak angin ada sejenis ubat yang boleh bahayakan kandungan. Ia boleh meresap ke baby melalui resapan kulit perut.

Sy dulu pun bgitu...Sy sapu minyak kayu putih yang cap kanggaroo tu.ada jual kat Watson/guardian..dia sejuk2 ja..Sy sapu d perut,kaki ,paha semua...

sy letak minyak yuyi kat bhgian bawah dada/perut bhgian atas.. 4w kecil lgi,rahim blom meninggi..

salam sy 13 minggu batuk selsema panas dlm boleh x sy mkn ubat panadol

Tak boleh. Ada bahan yg x sesuai.