Macam mana nqk kawal ank atau bayi tantrum ye.. kekadang tu rasa macam nk mara je..

Macam mana nqk kawal ank atau bayi  tantrum ye.. kekadang tu  rasa macam nk mara je..GIF
13 Balas

saya tngah lalui sekarang..anak umur 1thun6bulan..saya biar je dia nangis..biar dia rasa puas dapat lepaskan marah..bila dah reda kita suruh dia peluk @kita peluk dia..n ckap kat dia apa yg dia buat tu salah..apa yg boleh apa yg x boleh..saya kadang kalo tngah penat sangat anak plak tantrum smpai jerit2..memang rasa nak marah tapi kene sabar..bnyak kan pikir dia bebudak x paham apa lagi..kita yg kene bagi dorang paham..kadang tu dia tengah tantrum saya peluk terus..memang automatik senyap terus.. sebenarnya nak perhatian lebih je tu..layan kan je..semua tu nnti jadi kenangan..

biarkan dia tantrum dulu. jauhkan dr barang2 yg risiko cederakan dia/org lain. saya buat macam tuu kat rumah atau kat mall sama je. anak ada hak nak mengamuk untuk tunjukkan perasaan dia. dua2 kena tenang. ambik masa tp once dia dh tenang sikit trus pegi kat dia peluk then nasihat, nasihat waktu dia tantrum tak jalan silap2 kita kena tendang then kita plak yg hilang sabar. dulu saya pon tak sabar jugak tp bila start pregnant no 2 saya kena ubah laa kalau tak nt yg sulung akan rasa terpinggir lg2 saya pegang si adik tp yg sulung kena marah depan org. anak pon ada air muka.

sis boleh follow fb baby language. byk info dan tentang anak yg sy belajar dari sana. salah 1 adalah tantrum. caranya adalah biarkan je dia nangis. itu adalah cara dia utk melepaskan emosi dia. nanti dia dh ok dh sejuk sikit dia akan cari kita time tu baru la kita peluk dia. dan ya berhasil utk anak sy. sejak tu sy praktikkan time dia tido sbb anak sy jenis tido 2 3 jam bgn utk susu walaupun dh 1 tahun 5 bulan. penat dan tak cukup tido dibuatnye mcm newborn pulak. cuma kena kuat n sabar sikit la waktu dia tantrum tu.

Biarkan saja baby/ kanak2 tu lepaskan tantrum die. Kita layan pun, die makin buat tantrum die. Cara sy, kalau anak tgh tantrum, biar kn die, biar die kwl emosi die sendiri. Kalau die tantrum nk brg ke apa, die guling2 kt luar, sy biarkan je sy ckp, mummy nk pergi, awak duduk la sini, bila sy gerak saja, die pun bangun ikut gerak. Kena ajar bukan senang nk dpt sesuatu tu. Lain org lain cara ye. Yg penting kita kena bijak kawal perasaan, sbb kita boleh fikir dr mereka.

2y ago

eh tersilap komen ke hahahahahaha 🤣

Anak saya pun sedang melalui fasa tu. Kalau nak bawa keluar saya tahu apa yang buat dia trigger untuk tantrum. Tapi bila tantrum saya biar kan dia dulu sambil tu pujuk lah. Sebab mentality orang lain payah bila tak faham. Orang dulu lagi takda pendedahan tantrum ni. Lepas dia okay baru saya cakap balik tak boleh buat apa yang sepatutnya. Memang emosi lagi saya selalu handle dia seorang. Suami kerja jauh

anak sis baru nak masuk 6 bulan. perasan juga dia tantrum awal. peluk la pujuk la mcm mna dia nagis makin kuat. kadang2 risau jiran ingt sis Dera anak. but then sis bir kn je dia Sis baring sebelh tgo dia. kalau dia kasi Pegg tgn dia okey kita Pegg. kalau dia tknk kasi Pegg bdan dia Sy bir je. dh redah peluk dia cium. dia dh okey. nanti dia senyum. skrg dia dh okey nagis dh tk jerit2 mengilai.

sy bg dia tantrum dulu skejap,lps tu ajak borak2 tukar topik,tanya2 benda lain..alihkan perhatian dia..nnt bila dia dah tenang,kita tanya lah kenapa/apa yg dia nak..bgtahu dia,boleh ckp elok2 lepas ni..nnt ibu bagi lah(cthnya).. tp kita kena walk the talk..kalau kata nak bg mesti bg,kalau xnak bg kena bgtahu reason..ank kita pun blh cepat matang n pandai kawal emosi..😊

kalau saya, tgk dan biarkan.. dh ok sikit, baru dtg dan peluk. sebab kalau peluk awal2 mkin kuat tantrum dia. jenuh jugak la saya nak ajar diri jgn layan tantrum dia 😂 sbab rasa mcm nk mengamuk skali. ambil masa sikit nk train diri sendiri. alhamdulillah, dh boleh lah sikit.. demi nak melayan 1.0 dgn 2.0 lepas ni 😂 koyakkkk mentallll

saya mmg tak layan kalau budak tantrum. lagi kita layan tu lagi la pulak dia tantrum. kalau ta menjadi jugak, saya negotiate. cari jalan yg menyenangkan hati masing²..

2y ago

ok awak.. trima kasih