hye sy dah 26 minggu,sy kene buasir yg teruk asal buang air besar terkeluar sakit teramat

2 Balas

Saya inform dekat doctor yang saya sembelit dan buasir, dia check and bagi ubat minum. Tp ubat tu manis, saya GDM jadi minum sehari sekali waktu malam sahaja. Air memang kena minum banyaaaakkkk sangat untuk senang membuang. Saya minum dalam 2-3l sehari. Sampai rasa nak muntah la dok minum air banyak macam tu. Sayur makan tiap kali makan nasi. Kalau tak GDM, sis boleh makan buah 2x sehari untuk tolong digestion. Tapi kadang ada hari terskip rutin2 ni memang akan seksa untuk membuang esoknya. Sampai saya pakai pampers dan membuang sambil baring sebab pening dan rasa nak pitam duduk dekat toilet lama2.

Sis.. Klu buasir.. Nnt lps sis membuang basuh bersih.. Dalam keadaan basah anus tu nnt sis tolak pelan sampai dia masuk dalam habis... Lepastu sis kemut sekejap terus berdiri.. Jangan letak minyak ye klu licin nnt buasir tu asyik keluar..pengalaman sy sis.. Lps tu lepas bersalin tu nnt klu nurse tak pandai tolak sis cepat2 g bilik air tolak buasir tu balik masuk dalam.. Klu x tolak sis biar kan nnt dia terkeluar je sis lagi sakit susah nak duduk