Toxic people

Ingat kan kat fb je ada orang toxic , apps TAP ni pun ada juga ya 😅 kalau rasa taknak jawab soalan yang ibu ibu lain bagi, sebab kononnya soalan bod*h, takyah la komen scroll laju laju atau terus keluar dari apps , kan simple. Takde la sesiapa sakit hati. Dan tak rugi pun kalau tak komen. Takde pun kalau kau tak komen, orang yang tanya tu gi serang rumah kau. Kesian tengok lagi lagi newmom bila tanya soalan, dijawabnya dengan perli laa pastu toxic je jawapannya. 😅 kalau soalan ngarut ngarut padahal serius orang tu nak tanya sebab taktahu dan ingin tahu, banyak pulak yang komen, tapi komennya semua mengecam 😅 bila soalan yang logik akal tak banyak pulak komennya. Kalau rasa tak boleh nak bawak aura positive jangan laaa join nak kumpul poin juga 😅 Bila tanya boleh ke tak, just jawab boleh atau takk dan reason nya. Ni siap perli perli lagiii. kalau nak komen atau post tanpa nama/anonymous kannn apps ni ada pesan untuk BERSIKAP BAIK DAN MENGHORMATI IBU BAPA LAIN. Itu jela luahan saya harini , panjang lebar pulak type nya pun 🤭 Rasa da ada da orang tegur pasal ni, tapi masih ada lagi. 😅 Maaf ya kalau ada yang terasa, cuma rasa kesian dekat ibu ibu yang tanya soalan tu 🥰 terima kasihh semua 🥰

Toxic people
34 Balas

yes setuju sgt. byk toxic people dalam ni. and lagi 1 kebanyakkan jwpn bagi mengalah kan doctor. Ade 1 post sy bace, org tu tye normal x spotting satu Dua hari pastu xde dah. terus Ade yg comment katenya x normal langsung , semuanya negative siap kata ancaman keguguran macam menakut nakut kan org yg tye. pastu de yg jenis paksa suh minta dusphton la . sedangkan dusphton diberikan bgantung pada keadaan pesakit. and lagi 1 x boleh blah siap cakap 6 minggu pun da boleh nmpak baby. sedangkan 6 minggu awal lagi, cmne leh nmpak baby. siap perli org tye tu, suh scan juga mse 6 minggu kehamilan sdgkan org tye tu dah Kate doc Kate Masih awal nak scan sebab xnak bg negative effect pd ibu mengandung klau xnmpak ape2 lagi bila bagi comment cm ni, sedikit byk boleh effect emosi si ibu mengandung sebab risau. x paham byk org toxic dalam ni and acah pandai Dari doctor. and suka perli tu pun byk

11mo ago

bukan niat nak menakutkan, bila kita jawab terus pergi jumpa doc. ada yg complaint juga. bila kita cakap, terus pergi hosp, ada yg tak puas hati juga dengan jawapan yg diberikan. katanya tak membantu.

Saya pun sokong pendapat sis. Org2 toxic ni mcm dia sj laa TERpaling bagus sampaikan menyindir memerli org sedemikian rupa. Kdg2 mmg laa boleh tanya ke doc tapi apa laa guna nya apps ni klu semua pertanyaan kita nak direct tanya doc? Kita bukan ada personal doc utk tanyakan permasalahan yg ada. Kita bkn T20. Lagipun benda tu tiada salah utk btanya. Sbb yalaa mana laa tau kn ada antara ibu2 d sini yg mempunyai pengalaman sama dan berkongsi. Tp org2 toxic tu sakit hati bagai tak ble tgk orglain sharing masalah. Sbb bg dia masalah orglain tuu remeh. Tp bila ada mslh yg serius senyap dan sembunyi. Org2 bgni membantu apapun tiada.

betul tu.sy pernah komen PD satu soalan ni.sy sekadar tegur antara kebaikan je.bkn perli atau hina.cume cm kakak tegur slh adik je.utk kebaikan dia jgk..las2 ade sorang ni komen cm terpaling bagus.dia je yg pandai bebenor.las2 tu hari sy tgok dia ade up soalan tanya pasal baby dia.soalan dia pulak cm org yg pernah sy komen dulu tu..Tula org tegur melenting.tuan tanya pn xcmtu.dia plk over..las2 kne kt batang hidung sendiri.org ni tegur tu terpulang la nk ekot ke x.sy ni cume bgtau pengalaman je.dia plk over😑

betul sangat .kalau tak tahu nk jawab apa just scroll lgipun ada plihan je kalau tak suka kita hide je post org dri NF kita .. saya ni tak suka orang yang main post taik ke darah ke keputihan ke tnpa blurkan tp saya tgur elok2 saya sangka baik je mgkn dia taktau mcm blurkan .and sya hide je trus lepas komen 😅😅 mual kalau nmpk bnda2 mcm tu 😅😅

11mo ago

kan benda mudah tp orang plih mengecam .nmpk sgt ada tak kena dgn hati rasa btul sgt diri tu 💆

Sy setuju dgn apa yg puan ckp. Dah ada org tegur jugak sebelum ni. Tapi tu la. Perangai org ni mcm2. Bukan setakat org yg post bertanya je kena tempias org toxic. Kita yg komen, share pengalaman kita pun x pasal2 kena sekali. Sy pernah kena, terus rasa down, rasa x nak share dah apa2 ilmu yg sy tau walaupun sy background medical.

11mo ago

sama, saya siap delete n block org tuh . terasa juga bila tanya, org jawab mcm tuh. kalau tau, takda la kita tanya. 😌

yes setuju.. baru baca satu post yg diserang dgn toxic people.. tapi mungkin yg komen tu pun xsedar dorg da beri komen dgn cara toksik 😅 harap ramai yg baca post ni dan muhasabah diri utk memberi komen dgn cara yg lebih beradab..

11mo ago

ohh okay..sy byk jg bukak yg 'blum dijawab' sbb kdg ksian yg soalan tu terbiar sepi...pastu lupa tukar pd 'feed' .maybe trlepas la tu;)

saya benci btul ade sorng sis tu kalau komen diaa je btul belagak mcm dia ibu yg paling hebat ..orng tnya soalan elok2 ade je jawpan blkng diaa mcm mykitkn hti nk tjuk dia pandai seolah2 kita ni x thu pape ..tolong lah dlm ni hormat orng sikit ehh

11mo ago

Report user je lain kali supaya dia x menyakitkan hati org lain next time

betul ni. klau rasa x boleh jwb jgn beradab dan sopan jgn komen. da dia tulis sblm kita komen tu, be kind and respectful to fellow parents. xfaham kenapa ada yg toxic mcmni. lepastu pkai nama anonymously 🤣 sian sgt kt org mcmni..

sy sokong awk.. betol.. dulu mase memula sy masuk apps nie ramai yg positif.. tp skrg ramai yg toxic.. kita tye betol2 sbb mmg nak tahu sbb newmommy.. tut tut diorang gelak jer.. mmm..

saya pernah kne sis.. tnya soalan tp kna batch pulak ckp sy ni mcm2..sy terus block + delete soalan sy.. drpd sakit hatikn dgn kata2 org toksik mcm tu..mentang2 apps ni xdpt detect, senang2 ja dia bg kata2 toksik dekat org😥