Cucuk depo/pil perancang/iucd?

Hi ibu2,slps brsalin hritu sy cucuk depo,msuk skrg dh 6bulan,period memg lama ada smpai 20hari+(istihadhah).sy dh ke kk utk mnta stop depo dan tukar perancang lain.Sekarang ni darah msih keluar (28hri),dlm 1 pntyliner sehari jgk la.dr suruh teruskn cucuk dan tggu smpai hormon stabil,cuma brp lama yg tggu tu😪jemmmm.ada ke yg sama pngalaman dgn sy?

2 Balas

sy pun depo juga. 1st time cucuk,period dtg seminggu,lepastu clear. 3 hari kemudian period lg. sy jumpa Dr tanya masalah sy,Dr cakap kalau darah tak berhenti sampai 14 hari non stop,jumpa dia lg. nanti akan diberi ubat utk stop darah. tp tak sampai 2 minggu darah stop. 57 hari lepas tu sy period,tp spotting ja. sekarang dah nak hampir 3 minggu keluar darah spotting. hari ke 16 sy mandi hadas sebab lepas 15 hari keluar darah dikira istihadhah. pg tadi sy jumpa Dr dan bagitau masalah sy. Dr cakap,normal sebab depo ni akan kacau hormon. badan still adapt dan benda ni normal. sy baru 2x cucuk,jd tiada yg perlu dirisaukan. sy kena jumpa Dr apabila period lebih dr 14 hari dgn flow darah yg banyak,sehari sampai tukar 3 pad. jika darah berketul-ketul keluar,itu pun tak normal juga. tp apa² pun sis jumpa Dr utk minta penjelasan face to face.lain org lain pengalaman,sy refer jumpa Dr walaupun nurse cakap normal. sy memang tak boleh pakai perancang pil lg,option lain iucd ja

normal yg cucuk depo akan period on off, tapi sy lain, 2nd depo period dlm 2w, lepastu tak period smpai skrg, tapi dtg dlm bentuk spotting je. klu rasa tak sesuai tukar perancang...

6mo ago

bulan pertama sy period 21hri,lpstu bln ke 2 26hri,skrg makin pjg.dh 32 hri dan darah xstop pun🥲kalau xbrenti jugak kena ckp kt misi