ambik darah baby

hi ibu2,saya nak tanya..baby ibu2 ada kan ambil darah untuk cek hati baby..prnah tak doc kata result tak ok?, sy hrini kali kdua doc repeat ambil drh baby utk cek hati baby,katanya tak ok..doakn moga baby sy Nur Alisa Bt Firdaus shat ye ibu2..

9 Balas

Hi sis, Saya ada pengalaman masa anak pertama. Takda niat nak takutkan atau menyinggung perasaan ibu ibu. Saya hanya nak kongsi pengalaman. Kuning baby tak turun sampai 2 minggu n saya refer ke pakar swasta n buat detail test. Doc cakap masa tu ada problem sebab tengok direct bilirubin n indirect bilirubin tak normal. Bukan sebab prolonged jaundice. Refer ke gov semula n kena buat HIDA Scan kat HKL. Dapat result confirm ada problem. Saluran hempedu anak kecut. Sebelum umur 2 bulan anak saya buat kasai operation. tapi operation tu gagal. Sampai umur anak saya setahun n saya buat keputusan untuk buat liver transplant.

kita sama la..hari tu daa ambil darah dan keputusn alp tu 400++...lps tu 2 minggu slps tu kena ambil darah lg...ckp ny masalh hati / tulang...risau juga sebenarny... doktr ckp, klu x turun, nti kena rujuk pakar lagi... mudah2n baby kita sihat2 hendak ny?

2y ago

belum lagi...lepas ambil darah k2, kalau masih tinggi baru kena refer doktor pakar...

Hi ibu. Anak saya, sekarang dah setahun. Bacaan hati masih belum turun paras normal. 🥹 Insya-Allah, yang baik baik sahaja untuk Nur Alisa 🤍 Aamiin.

2y ago

berapa bcaan Alp ank awk ye sis

nak Tanya bacaan apa yg xokay ya ? Alp dia Ka ? sbb anak saya Pon mcm Tu , tpi anak saya okay ja , kuning dh XDA. skrg tengah tunggu temu janji dgn pakar

2y ago

sis boleh Minta number wsp tak ?

hi sis, mcm mana dgn anak sis? anak saya pn ada mslh yg sama. minggu dpn bru scan utk tengok ada mslh hati atau x. smoga anak kita baik2 saja

2y ago

kalau alp dia 568.

Bby prolonged jaundis ke ?.. biasanya lau terlalu lama kuning doc akan cek hati bby mcm mn.. insyaallah xde pape.. lgipun antibody baby semua xsama..

2y ago

ya sis bby prolonged jaundice .result Alp tinggi ,..

ya sy. sedih rasa. 2kali kena ambik. sbb bacaan xberapa nk elok. kuning 2 bulan lebih. Alhamdulillah lpas tu ok. sy keep bf,bg vit D utk baby.

2y ago

ok la tu result beberapa hari je. sy appointment dgn hospital dah. kk dh tak amek port bab prolonged jaundice ni. tiap 2 minggu sekali kena p hospital. tiap kali tu jgk la kena amik darah kt tgn baby. 🥺 luluh hati ni dgr baby meraung

maaf tak ada pengalaman. sy doakan anak sis result yg baik2 shj & semoga sis dipermudah urusan selalu. aamiin yra

2y ago

Aamiinn..trima ksih byk ya..

kenapa nk ambik drh untuk hati diaa sbb kuning ke

2y ago

ya,sbb kuning terlalu lama