Share diet harian

Ibu2 yg tgh pregnant 2nd trimester skrg yg dah xda loya apa semua, boleh tak share mcm mana diet seharian ibu2 skrg? Berapa kali makan berat? Snacking semua tu? Makan apa? Rasa mcm berat saya naik cepat sangat hahahaha risau lak nk pi checkup nanti.

1 Balas

Hi mom 👋 Ni diet saya masa mengandung. Saya ada GDM tapi on diet control. So jadual makan saya 6x sehari. 3x main meals, 3x snacking. Snacking saya nuts and fruits. Saya avoid dessert, fastfood, junkfood and caffeinated food/drink sebab ada masalah hb low juga.

12mo ago

Boleh je awak. 😊 As long awak amalkan diet suku suku separuh. Saya bukan hari2 makan nasi. Saya akan ganti dengan sumber karbo yang lain juga. Contoh menu saya - Breakfast: wholemeal egg sandwich, oat+buah+susu, oat+yogurt+buah/kekacang - Lunch: a bowl of salad, nasi berlauk, pasta, grilled chicken with vege - Dinner: Mihun goreng, pasta soup, wholemeal sandwich Lebih kurang macam tu la menu saya hehe.