Czer Operation

Ibu2 yang dah bersalin secara czer.. Boleh ceritakan pengalaman berczer? Ada apa2 tips tak? #firstbaby #seriusnanya #ingintahu #pleasehelp

13 Balas

saya emergncy czer anak no3..anak no1 n no2 bersalin normal.masa tu memang blur kejap tiba2 kena czer..masa masuk bilik OT doc pakar bius cucuk bius separuh dekat tulang belakang.kena bongkok sedikit badan..tak sakit tapi saya terkejut auto tertegak badan , nurse yg tolakkan balik..dh cucuk ape sume , nurse siapkan apa patut then doc start czer..tak rasa apa..cuma akan rasa badan kita gerak2 je sebab doc akan tolak baby utk keluar.macam sy baby tersangkut so byk kali doc tolak2 dekat bwh tulang rusuk last doc pakai forsep utk tarik baby..ada luka sikit dekat dahi baby sebab kena besi forsep tu.dlm bilik OT sejuk sgt2..dalam sejam lebih dekat 2 jam settle jahit , nnti kena tolak duduk bahagian pemerhatian..doc pantau tekanan darah n keadaan kita dlm 30min mcm tu baru nurse tolak masuk wad. 6 jam bru habis bius..masa ada bius kurangkan pergerakan kepala takut nanti pening.dah habis ubat bius nurse akan cabut tiub kencing , nurse suruh try jalan gi kencing sendiri..jgn terus bangun sebab nnti sakit..mengiring sikit then tolak badan guna tangan utk bangun.bangun slow2..cm saya dulu terus bangun sebab lupa dh biasa bersalin normal , nangis sekejap sebab sakitnya kawasan luka tu..sejak tu memang beringat ngiring dulu bru bangun..kalau nk batuk , bersin tekap bantal dekat luka supaya kurangkan tekanan dekat otot perut.. lepas mandi lap luka bg bersih n kering..keringkan depan kipas pun ok.makan buah oren sunkist 2 kali sehari dan makanan berprotein utk cepat penyembuhan luka...saya hari ke6 luka luar dh kering cantik dan tak sakit..cuma nk jaga luka dlm je..dh boleh jalan macam biasa .kalau boleh dlm setahun tu jgn angkat benda2 berat takut bahaya dekat luka dlm .. saya czer dh 5 tahun alhamdulillah ok..tak ada apa2 sakit dekat kawasan czer..sampai skang tak angkat bende2 berat..minta tolong suami je.skang tgh mengandung baby no4..baru 5w4d..

sy emergency czer sbb heart beat baby tak cantik masa di labour room. mmg awal2 lg sy dh ready mental utk czer. so bila masuk ot room tak takut. zikir je dari labour room tu dan mintak Allah kuatkan diri ni. bersalin pkp semua buat sendiri. anak 1st apa pun tak tau dan suami takda utk tolong di wad semua buat sendiri. masuk ot room kena cucuk bius kt tulang belakang. rasa mcm 2x dia cucuk. tp yg kali ke 2 tu rasa ngilu 1 badan otomatik tekejut. pstu baring tggu kaki semua tak leh gerak baru doc mulakan operation tp sy masa mula2 doc nk belah perut tu rasa sakit lg sy ckp eh doc sakitnya. pstu doc suruh angkat kaki sampai betul2 takleh angkat dan doc cucuk2 perut pakai pisau sambil tanya sakit tak ni. sampai sy ckp tak sakit baru mereka teruskan. team doc dalam ot room tu sgt2 pantas sy rasa tak sampai 15minit anak sy dh keluar dan tak sampai sejam dh settle semua. mereka mmg pakar tahniah dan terima kasih kpd doc2 di htj. bila naik wad baby akan duduk dgn nurse sbb bius sy kena baring je selama 6 jam. mmg biul rasany Kepala ni. lps 6 jam nurse cabut tiub kencing dan papah ke toilet. sy sgt terhutang budi pada nurse yg tolong sy masa tu. dlm keadaan huyung hayang dia yg tlg tarik pad yg penuh darah nifas tu, tlg dudukkan sy di tolilet. tlg sarungkan spender dgn pad baru utk sy. tak ada lngsg cara tak suka atau perkataan yg mengguris hati semuanya sgt baik dan lembut bicaranya.

Saya baru je bersalin czer. 10jam hadap contraction akhirnya emergency czer sebab dah lama sangat air ketuban pecah, bukaan pun cuma 7cm. Jujur sy kata czer memang tak rasa apa2 sebab kita dibius tapi lepas czer tu yg susah sikit nak menjaga luka. Harini cukup 2minggu sy bersalin alhamdulillah luka kering elok dan dah tak sakit. Luka czer tu doktor tak bagi tutup bila mandi sebab takut tak bersih, tapi lepas mandi make sure keringkan bersih2. Saya guna air Dermacyn untuk cuci tempat czer, doktor sendiri yg suggest. Makanan pulak sy banyakkan ikan2 dengan buah oren. Kalau sis batuk, tekap perut dengan bantal atau kain yg tebal. Rasanya itu saja tips sy 😅

Saya bersalin emergency czer. Tak sedar apa sbb ada terasa sakit masa operate so saya dipengsankan 😂 Bagi saya utk penjagaan czer tu penting kot. Sbb ada beberapa kawan yg czer jgk dah sebulan masih belum kering luka. Macam saya hampir dua minggu luka tak kena air. Seminggu berplaster, seminggu lagi saya tutup pakai plastik, pastu kalau terkena air jgk saya keringkan guna hairdryer. Tapi yg sejuk, bukan yg panas. Buat camtu sampai luka betul betul kering. Banyakkan jgk makan buah buah, especially oren utk cepat pulih luka. Sediakan air kat tepi sbb kalau tersedak ke nak terbatuk ke nanti rasa pedih 😅

sy emergency czer bius separuh badan..masa dorang tolak baby keluar boleh rasa gak perut kena tekan kuat2 rasa goyang2 jer badan..kebetulan pulak masa tu doc jmpa cyst besar penumbuk..dorang buang skali syukur sgt.brpantang 2 bulan jaga makanan..luka sy cepat sembuh sbb hari2 makan ikan haruan.bila duduk tu rasa tegang juga la sbb tu bila bangun dari katil or kerusi kena pelan2.malam nak susukn baby tu la susah sikit nak bangun nya..smua kena slow2 klu tak sakit yg amat.apapun enjoy lalui smua fasa tu..semoga dpermudahkan brsalin nya ya😄

Sy czer jugak sebab baby besar. Mak dia kecik jer. 35 week baby 4.2. Czer masa 36week ++ baby keluar 3.92. OK jer.. Habis bius sakit sikit tp normal pun sakit jugak 😂. Jaga elok2 luka cepat baik. Sebab pantang dgn mak jugak so dia punya straight kalah nurse 😅. Baby pun banyak mak yg tolong jaga. So klau pantang sendiri tu sy x sure Sgt camne. Agak struggle kot bg sy. Apa pun, luka slalu lap bg kering bila lepas mandi. Sy biasa bukak je kain sikit bg luka kene angin. Jgn bg berlipat Basah2... In syaa Allah semua baik2 jer.

saya 2x czer, insyallah, yg ke 3 ni pun czer. tak sakit masa operate sbb bius perut kebawah, nanti nampak badan kita gerak2 je. hihi.. tiba2 doc angkat baby dpan kita ❤️tapi lepas tu kena jaga betul2. nanti ada rasa pening2 mual2 lepas operate. lepas mandi, lap kering2 bhgn operate. makan buah2an & sayur lebih. dalam setahun elakkan angkat benda berat2. all the best & semoga selamat & dipermudahkan semuanya ❤️

yg penting selepas czer..pantang betul2 angkat berat dan jgn berdiri lama..kalau awak angkat berat jgk mmg akan dapat beberapa kesakitan contoh sakit tulang belakang dan sebagai nya..alhamdulillah sy xda mslh sakit2 mcm yg lepas org ceaser tu..sy mmg pantang angkat berat sampai 2 tahun..3 tahun baru berani buat kerja rmh berat sikit..

tips bersalin czer ni mesti berpantang ada org jagakn.. xbole tunduk, xbole batuk, teran, ketawa n bersin kuat3, xbole angkat brg berat, tmpat operate xleh letak sabun, ubat, minyak n losen.. kna rajin londehkn kain n sluar dlm supaya luka berangin n cepat kering.. so pendek kata, klu nk follow smua pantang, kna ada org tolong jaga..

bius separuh badan , belah2 bawah tak rasa time dia operate tapi nampak dia godek perut kat pantulan lampu atas 🤣🤣 pastu bila masuk wad kelakar kaki tak boleh gerak sbb bius tak habis , seksa nk pegi tandas , dok pikir perut terburai 😅 banyakkan makan buah oren , nnti cepaf elok luka 🥰