Nak tukar df ke botol

Ibu2, sya plan nak bg susu badan ke botol.. ank umur 6 bulan sekrg.. sebap nk tukar, ank suka tarik niple...pedih woo..tp, camne nak ajar susu botol pastu camna nak pam? Sy full hwfe

2 Balas

1st kne beli botol dulu. boleh pilih, slimneck or wideneck. lps tu kena tau puting jenis mcm mne nk medium teat or fast teat. botol boleh pilih jenis pp/bpa, ppsu, atau glass. 2nd. pump susu. kena tau u nak jenis mcm mne. electric, manual, manual wireless, portable, handsfree. lps tu kena ukur utk pilih size corong. boleh rujuk google cara nak ukur corong. kena tau pulak jenis suction. nak kuat ke nak soft suction. dah beli semua tu, try 1st pump. sama je mcm bagi anak menyusu, corong tu ltk kn dkt bahagian breast tu. lps tu on pump. boleh buat 20m for each breast. and kena make sure breast btol2 kosong. lps pump boleh marmet utk tau breast dah kosong ke belum. lps tu, kena jaga waktu pump. ikut mcm mana waktu anak awk menyusu. kalau kata setiap 5jam die menyusu then kena pump sblm wktu die menyusu. 3rd. susu pump ade jangka hayat. kalau dah pump, ltk dkt suhu bilik tahan 4 jam, bilik aircond 8jam. peti ais chiller 1pintu, 8hari elok guna antara 3 ke 5hari. boleh frozen kan. peti ais 1pintu 2minggu, 2pintu 3bulan, deep freezer 6bulan. lps tu kena belajar cara panaskan susu pulak. sng cerita nak pump susu lgi leceh dri bgi direct feeding. tu belum tgh mlm ke pagi buta bangun pump susu. kalau bagi direct feeding boleh bagi sambil tido. kalau pump xboleh. baring pon xboleh tkut susu terkeluar nanti. so good luck mommy. botol beli byk jenis 1 1 pon xde mslh. kalau nak yg sama dgn puting ibu, botol hegen or mum. he or she pon boleh.

1y ago

wahhh... detail nye... trimakasih.. nak susu sampai setahun lah kalo gini.. pastu baru bagi susu fernleaf family yg ade DHA

Pilih botol yang bersesuaian. Disyorkan wideneck. Ajar beberapa kali botol dan beberapa kali direct. Kalau nak pam boleh try 3 kali sehari. Depends demand bayi