induce

Hi ibu² smua blh share x pngalaman induce mcm mna???

9 Balas

Saya induce sebab air ketuban kurang and baby kecik . 36 week 3 hari kne induce, kne masuk ubat pukul 12 malam sampai pagi kul 6pagi laluan baru bkk 1.5 cm then sambung masuk ubat ke-2 pukul 9 lebih sampai kul 3ptg laluan masih 3cm tapi sakit dia setiap 5 minit dtg .. doktr nak masukkn ubat yg ketiga tapi pukul 3.30 ptg air ketuban dah pecah sendiri, ya allah sakit dia dtg setiap satu minit .. terpkse tunggu laluan bkk tapi pkul 4ptg jantung baby dh tak cntik dia tK tahan dengan ubat sbb baby kecik terpkse czer . 4.26 selamat melahirkn baby boy berat 1.89 ..

Bukaan saya 5cm ingat masuk labour room dah buka jalan rupanya belom . Saya kena induce lepas doktor tolong pecahkan air ketuban sebab jantung baby lemah and masa tu pula saya tetiba demam . Masa ubat induce dimasukkan dalam tiub tu lama sikit rasa sakit semua ada sampaikan terberak dalam labour room tak tahan sangat . Sakit dia masa tu rasa nak marah doktor and nurse yang ada dalam labour room . Hahahaa , sakit sakit juga tahu tahu kepala baby dah nak keluar cepat cepat dorang suruh teran .

Sy merasa induced drip. Sbb nk induced ubat doc ckp jln dh bukak. Tapi bila masuk LR, pening. MO cek 4cm, pakar cek 2cm. Sudahnye induced drip. Haha time tu mmg merasa la sakit dia 😂😂🤣🤣 mana sakit kena seluk, sakit contraction lagi. Trus mintak ubat tahan sakit. Tetap jugak rasa nk sepak doc! 🤣🤣🤣🤣 Sudahnya ctg baby xcantik tolak utk OT 😭😭😭. Punah harapan nk normal. Tapi alhamdulillah semua dh selamat. Boleh kata atas bawah lah merasa sakitnye. 😂😂😂

Saya anak yg sulung induce sbb air ketuban kurang..mula2 doktor buat jalan..sakit la jgk..sampai berdarah glove doktor pakai tu saya tgk..pas tu doktor masuk ubt..2 bijik..ubt tu bentuk cam panadol actifast tu..besar tu la..colour putih..lps tu..doktor suruh baring..masuk ubt jam 11 pg..rasa sakit jam 3 ptg..bersalin jam 1 pg..hampir 14 jam prosesnya..sakitnya..allah swt je la yg tau..x.leh nak cerita la..sakit sgt2..ye la kan..sbb paksa bersalin..

Sya 3 kali induce yg ubat masuk bawah😅. Induce sbb air ketuban kurang. 2hari tggu kat wad tetap xda bukaan. Last skli induce kali ke4 guna drip jam6lbh petang dkt2 magrib. Bertarung dgn contraction smpai jam9 akhirnya baby kluarrrr😁

27/1 6am - induce masuk ubat 1st..tiada bukaan 28/1 7am- induce masuk ubat 2nd..bukaan 4cm pada 29/1 7am 29/1 - 9am masuk labour room dan pcah ketuban 11.30am masuk induce drip 7.06pm keluarlah baby

Sy induce sbb bby kcik dlm perut.. 1st induced jln bukak sikit ja...xskit sgt pun rasa..2nd induced bru jln bukk 3cm..Time ni dh strt skit..:-)

Saya pon nak tahu induce tu macam mana😅..isnin depan saya kena induce..berdebar pulak rasa..

Saya 1st induce. Bertarung dgn contraction 13 jam lebih 😂