Dah boleh scan atau belum?

Hi ibu2 semua saya nak tnya. Pagi tadi saya buat upt sbb dah 5 hari lewat period. Then naik 2 line mcm gambar ni. So pergi klinik nak confirm pregnancy tp doktor tu ckp still baru takyah buat lagi. Hmm dah tu mcm mana saya nak buka buku pink? Bila nak kena pergi scan #firstbaby

Dah boleh scan atau belum?
30 Balas

Tahniah sis, mmg pregnant ni. Jaga diri, jaga makan.. tggu 8w nk scan. Tp skrg da boleh book appointment buka buku pink di KK/KD berdekatan, anggaran buka buku cantik masa 10-11w. Pengalaman sy sebelum buka buku ni mmg kene scan swasta je memanjang, sbb KK x nk scan saja2 utk pengesahan. Jadi kene sah kan di swasta dulu. 1st scan masa 6w, bru nmpk kantung xde heartbeat lagi jadi x boleh gi KK, nnt KK tolak. 2nd scan masa 10w, alhamdulillah ada heartbeat & janin ngam2 pulak dgn date appointment KK, jd esoknya terus buka buku.. Now KK pesan siap2 utk next month appointment sblum dtg KK gi scan luar (swasta) dulu ya utk 14w. Sy tanya kenapa, nurse jawab mesinnya rosak. Tanya boleh claim ke tak, x boleh.. huhu.. Dlm hati government ni dlm tempoh sebulan lebih ni x kan mesin rosak x betul2.. Sapa yg KKnya bermasalah mcm ni jgnlah berhabis duit dulu scan awal2 sgt.. Nk KK suruh gi scan lagi.. Beratus duit kat scan je.. Sy taubat nk gi government lg, lps ni monthly checkup di swasta shj.. Hrp urusan sis dipermudahkan..

mcm sy memule dlu lahh.. cube check kiraan first day last period.. boleh agak.. slalunye camtu 4-5w.. lps tu g check klinik swasta mmg preggy tp awal lagi.. sooo.. tnggu 6w baru scan baru nampak kantung kenoneeetttt jee.. nampak kantung je baby tak nampak ap lagi.. so nanti nak book appt buat buku pink.. bwk je gambar scan.. sy now 7w6d.. next week baru bukak buku pink.. 😅 hehe goodluck rakan seperjuangan #firstBaby

sy pon sama sis. sy pegi kk utk confirmation betul ke sy preg, tp doc xnk scan sbb masih awal n x nmpk lg. so kk teros minta kite refer klinik desa utk booking buku pink terlebih dhlu. kD bg tarikh utk buka buku pink bila kandungan 11week. tp sblom tu,dh boleh pegi scan kandungan kite.yg penting sis jaga diri baik2 ye. and mkn folid acid setiap hari jgn skip, mkn sebelom mkn pagi

2y ago

boleh ambil sebelum tidur😊 sy pn tahu info sikit2 dr org2 berpengalaman🤗

saya punya 4w6d naik double line terang first buat kat rumah then saya nk confirmkan saya buat urine kat klinik pulak. then doc kata nk scan bole but belom nmpk apa apa. tunggu 8w atau 9w baru scan itu pon kemungkinan hnya nmpk kantung sahaja doktor cakap. but nk scan kene tahan kencing supaya perut penuh and sng nmpk. bukak buku after 3 bulan pon bole.

scan nnti 8w..tp buat masa skrg ni,boleh je call kk..nnti diorg akn ng tarikh utk buat buku pink,sbb xblh walk in skrg ni,mmg kna buat appt..tp slalunya mmg nurse akn bg tarikh utk dtg masa kandungan dah 8w keatas..sy hujung tahun lps buat buku pink,masa 11w nurse bg tsrikh. buat masa skrg ni,awk g je farmasi,beli folic acid,mkn yg tu dulu..

2y ago

Ok baik terima kasih ❤️

sy scan masa 9w.. itu pon melalui tvs..sbb dr perut xberapa nmpk even dah 9w.. lps dah scan confirm pregnant.. sy call kk. kk suruh sy dtg teus msa 10w utk buka buku. sesetengah kk bg masa utk buka buku. kalau kk xbrpa sesak.. buka awal. tp buka sdikit lmbt pon tiada masalah.. jnji jgn buka buku lps 2bln kndungan aja..kalau xslap sy

bestnyerr.teringat balek mase anak 1st dlu..mmg sgt excited bukak buku pink ape sume..laa ni da nk masok 4, selagi x 4/5bulan preggy, selagi tu mls nk bukak buku pink..leceh kene g kk..tp demi baby, pegi jugak laa..good luck for 1st timer mommy..jgn lupe search cmne nk meneran ye..❤️❤️🥰🥰

tunggu selepas 3 minggu lagi ya sis. saya cadang sis pergi klinik utk dptkan tarikh due date masa scan klinik biasa sblm pegi ke KK buka buku,lepas 3 minggu tu la. tp kalau period sis jenis tetap xpayah pun xpa.. sbb senang nurse nk kira tarikh due date. tahniah❤

klw bru 5/6 minggu nk scan awal sgt. mmg tk nmpk janin. nmpk kantung ksong je. tnggu 8/9 minggu bru scan. In Shaa Allah masa tu da nmpk janin skali degupan jantung nya. lpstu bole call KK utk buat appointment bukak buku pink

ye sis. selalu nya dlm ms 2 mnggu lagi dokter srh sis dtg balik. utk scan. ms nak g scan tu. pstikkan sis jgn buang air kecik. biar pundi kecing rs penuh. lebih mudah lagi. utk dokter scan. dan tgk bby puan nnti.. 😊