Dah boleh scan atau belum?

Hi ibu2 semua saya nak tnya. Pagi tadi saya buat upt sbb dah 5 hari lewat period. Then naik 2 line mcm gambar ni. So pergi klinik nak confirm pregnancy tp doktor tu ckp still baru takyah buat lagi. Hmm dah tu mcm mana saya nak buka buku pink? Bila nak kena pergi scan #firstbaby

Dah boleh scan atau belum?
30 Balas

Senang mcm ni je sis.. nanti lagi 3week terus pergi klinik swasta utk scan.. klau dah confirm pregnant baru pergi kk atau call kk utk ambil tarikh app utk buka buku pink 🥰 selalu buku pink buka masa 12week

InshaAllah pregnant. Ingt balik bila hari pertama last period. Track pakai apps. Bila dah 8w ke atas leh wat checkup kat klinik. Sy pun sama baru 6w. Masa 5w pergi scan xnmpk pape lagi.

3y ago

Sy pun rasa mcm tu, masa 5week, rasa mcm nak period, kalau rasa cramp sy usap2 lepas tu tidur.. Kena banyak rehat.

selepas tahu hamil 4 minggu, sy pergi farmasi beli folic acid...makan satu biji setiap hari...skrg 6 minggu 4 hari ..belum lagi scan...mungkin minggu depan pegi scan

buat buku pink dlu pastu nti nurse buat tmujnji untk scan. sy 9week buat buku pink trus jmpa doctr untk scan... saiz bby bru 8week.. dah nmpk janin dn jntung

masih bru lg tu.kala scan pun,xnmpk jfk.better tggu 8w or 10w.inshaAllah.nti nmpk kntung n janin..Buat msa ni,awal2 ni jga dri,rehat,jgn buat kerja berat2...

saya cuma wasap je nurse kk tmpt saya...nurse suruh tunggu diaorg hubungi dlu... sebab masih awal.lgi..kalau nk sah kn sis try g klinik.swasta..

pegi la klinik biasa cek n scan..sy dulu 1st scan pergi klinik je dulu utk confirmation 6w dh nmpk kntung n bby n dpt dgr dh heartbeat bby ..

Sebelum nk repeat scan nanti. Jaga diri baik2. Jgn buat keje berat. Byk kan rehat. Mkn folic asid setiap hari sis. Lg 3 minggu boleh scan semula.

3y ago

Makan sebelum tidur pun boleh. Tapi sy biasa ambil awal pagi sbelum atau selepas breakfast

Tadi sy pun pergi klinik nk cek sbb upt sy positif . Dktor sruh dtg 3 minggu lgi bru boleh scan dengar jntung baby

kk biasa akn scan kita bila kandungan kita nk masok 10..scan je kt klinik swasta