Korang.. ibu2 yg skrg 30 weeks ke ats..cuba sharing dgn sy..

Ibu2 semua nk tnya..normal ka bila 30 weeks kita rasa tak selesa perut.. kdg2 rasa sakit bawah dari bhgian pusat.. bawah perut.. sakit kjap2 gitu..pastu hilang.. bila2 rasa pula x selesa perut tu. Kdg2 perut mengeras.. pastu dlm a few minit hilang rasa mengeras tu.. Adakah tu sbb bby kita bgerak . Kdg2 rasa mcm mncucuk ngilu kjap dlm 5 minit.. korang mcm sy jugak ka. Nnti kalau sudi korang sharing ya.. :) tqq.. btw sy first mom. Normal ka ya.

6 Balas

Hye saya dah 31weeks saya pulak dekat bawah dada perut bahagian kiri, rasa macam cucuk2 tajam bile tanya dr, baby membesar tu rasa tegang sampai ke belakang badan. Kalau kerap sakit kat bawah perut tu baiknya awak pegi check takut ape ape kan. Kalau tak kerap tu normal rasanya baby besar kan. Tapi nak kan kepastia better pegi check

sy bru je kena . rsa skit kt bhgn bwh prut .. slpas buang air msti rsa skit .. pdhal lawas je sy membuang smua . rsa skit tu smpai susah nk berjalan rsa mncucuk ngilu kt bhgn bwh pusat tu .. sy jmpa dc , pstu test urine n rupanya jgkitan kuman .. n dpt ubat antibiotic n lawas kencing .. bru je 2 hari lpas . sy 30w4d

10mo ago

haah smoga kita n baby baik2 sja ... ni alhamdulillah dah xskit ngilu cucuk tu .. skit sbb baby je dah berat .. yg tu oke bleh slow2 jln .. td sy apt 32w .. baby dah msuk laluan .. size besar n berat alhamdulillah okay . hrap ibu2 smua pom sma ☺️

sy dah 30weeks, sama juga. doktor kata normal sbb ligament area perut semakin menegang & baby makin besar. Bila rasa tegang & sakit tak selesa perut memang sy terus stop apa2 kerja. Pergi berehat dan baring mengiring sebelah kiri. Sis kalau rasa tak selesa sangat atau kerap kena better check doktor.

11mo ago

yeke.. alhamdulilah sikit .bila dgr org lain ad keadaan yg sma..kdg2 risau jugak..hee. btul awk. td tnya nurse..nurse gtau bnda sama mcm awk ckp. mmg btul sbb nurse kata bby Makin besar n ke bawah.. tu jadi kita akn rasa x selesa n sakit part bawah prut . . tqq ya awk...in Sha Allah.. nnti klu rasa time2 sakit dtg..kena duk rehat2..

Sy 33wks… paling sesak lah nak mengiring dan ubah posisi dari baring ke bgn… bila bgn tu mesti mcm denyut jup bwh perut pstu hilang… bila buat keje lebih sikit pun senang sakit pinggang 🥹

11mo ago

Bila dah dpt alih tu kemain sesak nafas kan 😂 kadang tepaksa kejut somi suruh tolakkan bdn… take care mommy jgn lupa tido pki stokin takot cramp 😘

Saya 29weeks pun sama rasa cmtu skrg sis.. ttiba rasa mcm perut full sgt. Then rasa mcm tndgn kuat dr baby.. ngilu sgt. Checkup lg nextweek, xda tnya doktor lagi..

11mo ago

*x minta consult dgn doc*

normal

11mo ago

tqqq sudi respond tau..:)