Tips hilangkan mengempeng/bdukung newborn

Hi ibu2 semua, baby sy baru sbulan (ank pertama). Sejak dr hospital mmg tak boleh dletak, mst nk mengempeng/bdukung kalau tidak mst nangis. Ada tips atau cara utk hilangkan habit tu? Terima kasih 🥺#firstmom #bantusharing #pleasehelp

11 Balas

Takda tips. Baby newborn memang kuat mengempeng dan berdukung sebab baby newborn ni baru nak terima dunia sekeliling dia. Dia belum biasa dengan suasana alam luar rahim. Baby suka mengempeng dan dipeluk sebab sensasi tu sama waktu baby dalam kandungan. Sabar okay mummy. Selain tu, lepas susukan baby. Burpkan baby. Baby bedung kemas. cuba buka white noise dan jika baby menangis awak pegang baby hayun dia slow2 sambil shh shing sound. bayi akan tidur lena. No worries. Selain tu, perlu faham juga baby ada 3 personaliti: 1. Easy going baby : bayi yang sgt mudah untuk diurus. Dan tak terlampau banyak ragam. 2. High need baby : Baby yang everything semua kita kena beri secepat mungkin. Baby jenis ni akan menyusu kerap dari biasa. 3. Colic baby: baby yang kuat menangis walaupun dah check diapers, perut tak kembung dah bedung dah susukan. baby tetap akan menangis

1y ago

Terima kasih atas penerangan. Tu lah sy tgk baby org lain ok je dletak tak mcm baby sy. Baru faham baby ni personaliti lain2.

It’s normal utk newborn. Baby still x biasa dgn environment baru. Dia lagi rasa selamat and secured bila dgn ibu, sebab tu nak dipeluk/dukung je. Baby akan rasa tenang bila dgr jantung ibu. Apa yg sy buat, lepas menyusu, dah burp kan baby and baby pun betul2 dah tido lena, baru sy letak kat bawah then sy akan letak dgn bantal (x berat, x ringan) kat perut atau kaki baby. Yg ni utk kita bagi sensation kat dia mcm ada org peluk/pegang dia so dia akan tido lama. Dia cuma bgn bila lapar je. Kat store ada jual bantal bean utk baby. Boleh try tgk kat shopee. Sy pakai bantal yg ada je

anak saya dah 9 bulan, nak tido mesti wajib cari tetek mak dia ni jugak. walaupun dah habiskan 4oz susu dalam botol. dah try tips susukan df kenyang² then baru letak, tapi tak berjaya. dari umur dia nak masuk 4 bulan tak jadi. last² husband belikan buai baru dia nak tido siang tanpa mengempeng. malam masih tetap nak mengempeng. harapnya umur setahun nanti dah boleh stop mengempeng. sakit belakang teruk dah ni.

tiada tips.. tipsnya.. menjadi ibu harus tabah.. cekal & bnyk sabar.. anak mmang pelbagai ragam..sifat..& prgainya menguji kesabaran kita.. akan berubah ragam dia.. newborn pula mmang suka mengempeng & bertempek.. dia mmang perlu minum susu dgn kerap.. rujuk tips dari ibu² di atas..

1y ago

Insyallah doakan sy tabah n sabar. Takut org judge ank asyik mengempeng mcm kita ni tak biasakan dia sdri. Tp mmg dr hospital mcm tu 😫

Anak saya high need. Semua aksesori dia nak. Bedung , puting, buai. Dah 6 bulan budaknya. Sekarang separation anxiety pulak. Cemas sungguh klau org dia tak kenal cuit dia 🤣 key dia, kena sabar. Budak jenis nie dia rasa selamat dgn kita saja. Dia rasa ngempeng tu mmg safe utk dia.

Hai. Memang baru lahir macam tu. Burp kan anak dengan tepuk bahagian belakang badan beberapa minit then letak. Kalau menangis angkat dan tepuk. Ulang lah sampai bayi okay. Kena sabar, sebab bayi baru lahir suka tidur bila dipeluk. Kalau bangun setiap 3 jam tu normal.

1y ago

Kentut okay je mommy. Yang masalah nya bila bayi tak burp dan kentut so perut bayi tak selesa.

sebulan mmg cmtu..tgk experience adik saya, bulan ke4 baru dia xmengempeng..sbb dia da alert dgn dunia luar..nnt slow2 awk kurangkan bedung/pakai mitten booties..supaya dia explore.first kenalkan dia siang n malam..

1y ago

Semua ckp mmg mcm tu kalau newborn, minta2 lah sekejap je dia nk mengempeng. Kesian nanti dkt babysitter. Okk nanti training dkt baby, terima kasihh

Lma2 ok lh tu... saya ni tggl mode ksurupan lgi sbb bby ni dh 3 bulan lebi msih lg nk mngmpeng cuma x truk cm bru lhir dlu ... dlu xd pluang mndi mkn smua... ampai je hmmm tangisan deraan lh yg akn d dgr

1y ago

Ank saya jenis menjerit sambil nangis. Insyallah lama2 ok kan ya

xde.. memg mcm tu.. kne pegg sentiasa.. ble tdo bru bley letak.. 2 pun kdg tjaga.. Ble anak da 3-4 bln bru ok sikit.. nie pngalaman sye la

1y ago

ye.. nant lme2 baby ok.. sabar ye awak.. anak sye dlu kne tdo kan atas bdn bru lena.. letak atas tilam tbgn.. memg sakit2 blakg.. tp ble baby 3 bln dye x nak dah.. sye pun slowly ajar buai..

bby newborn mmng suka dukung. bergilir dukung /dodoi dgn suami/pak mentua/mak mentua masa pantang ritu. try jgk bg puting ke atau buai