Naikkan berat janin

Hi ibu2. Saya dah 29weeks, tapi bila scan baby kecik sikit lari dalam 2 minggu macam tu. Berat baru 1.1kg. Ada suggestion apa saya perlu makan untuk selarikan size baby ikut weeks sepatutnya?

12 Balas

Protein-ayam,ikan salmon,tofu,susu vitamin c- pisang,strawberies,orange,kiwi sayur2 yng berdaun hijau-brocolli,bayam makananan yng ada kandungan lemak yng sihat -kekacang cth almond,hazelnut,kcng tanah minum air putih secukup,rehat,amalkan gaya hidup yng sihattt. tapi mkanan yng sy mention tu pun sis kena tgk jugak. .. kena elakan mknn tersebut kalau x serasi dgn badan / masalah kesihatan yng sedia ada .. vitamin yng kk bagi tu tolong jgn skip..ikut arahan nurse/doc yng check awak..tu pilihan terbaik utk sis n kandungan.. lagi satu😅jgn ikuttttt bila ada yng bagitau "makan mknn yng manis "😅..benda tu x elokkkkk... makan makan yng tinggi gula akan mnjadikan ukuran bayi besar ! if ada gdm lagi bahaya. nnt paras gula dlm darah baby pun jdi x seimbang ...bukan nk takutkan. tapi tu adalah faktaaaa. ... jgn risau.... fikir positive je....

try minum susu full cream dutch lady yg kotak kecil tu pun okay , minum pagi time breakfast n malam before tidur . make sure gap 2jam kalau makan ubat . and kalau nak minum lebih 2x sehari pun boleh .

Makan diet yg tinggi protein, carbo n dairy.. tp depends atas keadaan mummy jgk ya.. pantau2 jgk kalau ada gdm & berat badan..

Sy pun hari tu scan kurang seminggu. Makan je banyak2 sis. Banyakkan susu. Kalau tak ada gdm boleh makan coklat

Sy haritu scan dekat klinik swasta pun sama kes dgn awk.. lepastu sy bnykkan minum susu.. bila scan kk, jadi normal balik…

12mo ago

Sy minum HL je.. kalau awk xde gdm blh try susu full cream.. jaga2 jugak kalau ada hb low makesure gap 2jam lepas mkn ubat tau..

Bykkan benda manis & dairy. Tp kena watch mom’s weight juga takut terlebih kena buat bp monitoring pula 😁

Minum susu sis. Jgn follow advice yg suruh makan manis. Nnti sangkut gdm plak

mkn mkanan yg high protein mcm telur rebus,bilis and minum susu 2x shari

minum susu, kurangkan manis, lebihkan makanan berkhasiat, jaga emosi

Bnykkan mnum susu, mknan tggi protein.