Susu Karihome-Jaundice

Ibu2 pernah x bg baby minum susu karihome utk turunkan kuning? Baby sy dah sebulan kuning..baby pramatang..msh kuning..nak try susu ni kat dia,ok ke?

29 Balas

Tak pasti.. sebab saya anak kena kuning bagi susu BF.. dari 11 turun 9.. dlm masa 10hari turun lagi jadi 5.. ada jugak mandikan dgn daun kucai..dan herba cina.. Lpstu sy jemur dkt matahari pagi pukul 8.30 - 10pagi.. jgn jemur matahari tghri tu..tu panas dah tak elok..

sy bagi anak sy mnm susu ni mula2 kena kuning. Alhamdulillah trun, mcm2 sy cuba ikhtiar. tp susu ni boleh megempiskan poket ayah2 yee 🤣 sy cuma bertahan 4 tin shja. nasib baik cpt2 tkr dgn susu yg murah sikit. kalau yg mmpu ok je nk guna..

ikut kpada kesesuaian baby tu juga...baby sy sejak 2w smpai ke hari ni 4 bulan mnum susu ni...dr pengalaman sy sndiri memang akan cepat turun kuning dan kbnyakn org yg sy kenal bgi susu ni pn bgi feedback yg sma kuning cepat ja turun

sy pun bagi anak karihome.. now pantang hari ke 18.. dah discharge jaundice.. mungkin sesuai dgn anak sy.. sbb mmg anak kencing n berak je.. sbb tu cepat turun.. sy selangkan dgn BF.. sbb susu sy xbyk..

Baby pramatang xpasti sis tp baby sy prolonged jaundis apa yg sy buat pstikan baby mnyusu stiap 2 jam skali.Baby mnyusu bdn dan susu formula,dan sy byk mnm air sngkuang cina yg dlm tin tu.

Baby sy pun minum susu ni jugak.. Kuning dari tinggi, terus maintain turun sampai 10.. Elok pusat dia tanggal, kuning dia terus turun sampai 5...

saya sis bgi anak sya minum susu ni.. bgus cepat trun kuning .. saya campur la dgn susu badan.. seminggu jer.. dri 200 kuning dia trun pgi 78 jerr

sy bg baby mnum karihome ni dlu,turun kuning baby sy pstu mndikan dgn daun belimbing buluh. bila baby dh xda kuning, bru tukr susu lain. 😁

Sy campur susu bdn dgn susu karihome utk turunkan kuning baby, sy g kedai ubat cina beli air mandian utk baby kuning.. Alhamdulillah

saya pernah bagi anak minum karihome masa kena kuning. dari 11 turun ke 4.5 sgt membantu juga dgn mandian air rebusan daun peria.