air gula

ibu2 mula mnum air gula start kndgan usia brapa bln ya??kndungan sy 5bln tp xd mnum air gula.normal ke..#anak #pertama?

21 Balas

Kalau kandungan gula dalam badan okay . Takyah minum air gula sampai bersalin . Nurse akan tanya kita Kalau dalam keluarga ade keturunan kencing manis atau tak . Kalau ade mungkin nurse akan suruh . Sy minum air gula minggu ke 35 . Hampir nak bersalin baru ade. Bersalin 37 w 3 d. Sangkut 5.1 normal 5.0. Kena minumlah hihi😂

tak semua ibu preggy wajib minum air gula tu sis.. kalau ada sejarah fmily bapa kita yg kencing manis mmg minum, ataupun bmi kita tak normal ataupun kita obesiti, umo 25 ke atas mmg wajib minum air gula.. mcm sy minum air gula time kandungan 12 minggu..pastu yg ke 2 kali minum 28 weeks.. untonglah kalau tak minum air gula tu 😆

5y ago

Tp sekarang x kira usia n sejarah sis...dulu sye ngandung anak sulung x minum air gula...now anak ke 2 kene minum...bln depan 28hb....

Sy baru je kena td pg..pening lepas minum air tu 😅 Air gula ni kena minum bagi ibu mengandug yg usia 25 keatas dan yg berat naik lebih 2kg dlm sebulan. Bagi yg bawah 25 tahun klu sejarah family ade kencing manis wajib minum air gula seawal 12 week.

Ibu, kalau ada salah satu drp kriteria dalam gambar ni mmg akn minum air gula @ nama lain nya saringan MOGTT.bkn d awal kehamilan sja, tapi sepanjang kehamilan. Belek2 buku pink, semua ada d dalam.. Selamat membaca 😊

Biasa nurse akan beritahu bila dah boleh start minum air gula.. Alhamdulillah kalau nurse tak bagitahu suruh minum.. Maksudnya ok la.. Jgn risau, nurse sentiasa update perkembangan kita melalui buku pink tu

semalam tanya nurse ckp memang skrg wajib minum air gula walaupun usia tak 25 thun lg n xde sjrh kluarga..2x..sbb kadang ibu tak sangkut utk 1st test tapi 2nd test sangkut..

Sy 13/8 kne minum airgula,,sblm mnum dri pkul 10pm kne puasa,,2jam selepas minum airgula bru bleh mkn,,,oh No mcm nk elak je rase,,,sy xbleh tdo klu perut lapar

selalu dah 7 bulan baru minum..tapi umur yg 25 tahun ke bawah x kena minum air gula...kecuali family de kencing manis mmg kne la minum air gula.

Sy pun dri start brklinik smpai lah 37week ni sy xda ujian minum air gula tp kakak sy plk ada ,,,x trlintas plk nak tnya nurse or doc..😪

5y ago

sy skrg dah 9bulan tnggal tunggu hari je nak brsalin maybe ikut umur n berat badan kot..

Minum air gula apabila ade sejarah keluarga atau pun dh berusia 25 tahun keatas shj, kalau sis xde ape2 xperlu minum pun