Kulit kering dan menggelupas

Ibu2, mintak tolong beri pandangan..kandungan sy hampir masuk 4bulan, kulit ni jadi makin kering dan menggelupas..kadang2 jadi macam bersisik kulit kering tu...dah sapu moisturiser tapi xde apa2 effect..ada yang pernah mengalami kulit menggelupas macam ni? Sebelum pregnant kulit tak pernah jadi seteruk ni..rasanya dah minum air secukupnya ?

Kulit kering dan menggelupas
39 Balas

Guna vaseline laa. Yg ada d farmasi tuu.. biasa la klu ibu hamil, mmg kulit jadi sensitif . Kadang muka kita tak timbul jerawat, masa hamil boleh pulak dia timbul. Kalau sy biar lah muka tu.. tapi still kena jaga takyah tuka2 bahan cleanser atau krim yg kita guna. Sbb normal benda tu nanti lepas beranak.

sye pun ade sis .. lagii terukk .. mukaa naikk jerawatt pastuu kadang² pandaii merah² .. mcm orgg alergic .. sye kene tuu darii kandungan 4bulan smpaii laa skrgg .. Normal tu siss , sbb pmbawaan babyy memangg gituu .. pkaii ape pon , memangg taklehh punyerr .. hahahahah .. sbarr jerr laaa ..

Law dekat muka, sy suka sapu gel aloe vera.. beli dekat guardian.. kat perut sy sapu minyak zaitun. Kalau satu badan sy sapu losyen Nivea.. Alhamdulillah.. start dr usia kandungan sy 12 minggu bulan sampai la da 36 minggu ni sy pakai x pernah skip... elok je kulit..

Yg ni sis pakai moisterizer jenis gel.. Kalau biar lame nnti jadi teruk ag.. Pastu cm saya saya xpakai moisturer jenis krim.. Jenis gel je sesuai.. Pastu pencuci muke pon jgn guna sabun.. Guna yg mild.. Yg jenis buih xbnyk tu..

Saya pon.. Pastu mommy tahu x sy ambik jalan utk x guna sabun badan yg mengeringkan.. So saya pilih sabun bdn yg mild.. Pastu sy guna sabun bdn cetaphil.. So far hilang gatal2.. Nk sapu losyen ary2 xlarat laa

Sye pun sme. Lain mcm kulit kering,padahal before pregnant kulit sye jenis berminyak. Skang jdi mcm kulit sis jugak. Jadi stress kan 😂 pkai krim pun bercapuk jadi muka 😖

Saya pon sis..sampai merah2 bawah mulut tu..sy pakai moisturiser honey bee venom..letak je tiap hari lepas mandi .lama2 okay sikit .kene bersabar..katanya pembawakan baby

Sy bru baik kena cmni. Sy pergi farmasi dorg bg cream. Nama cream tu skinpro, cri dekat multipharmacy. Cubalah try. Sy dh try mcm² tk ok. Pakai cream tu alhamdulillah

Saya pon pernah sis.. sy pakai alorvera tu kt gardian ada jual yg 100% alovera.. kt perut pon saya sapu alhamdulillah dh 36 week x de pecah2 perut cantik ja..

Cuba sis minum susu.. Sy pun kadang rasa kulit kering jgk sblm ni.. Tpi slpas duk mnum air susu. Rse mcm kurang kulit kering.. Air masak mnum secukupnya..