lepas Pampers

IBU2 macam mana ye nak lepaskan anak dari Pampers....anak umur 2 tahun 8 bulan dah tp bile kite xbg pakai Pampers anak mengamok2 nak pakai... Anak sulung. Ibu anak sorang.

27 Balas

Anak pertama sy bg training tak pakai pampers masa umur 2 tahun lebih.. masuk 3 tahun lebih baru pandai nak pergi toilet sendiri. Mula2 mmg susah nak ajar. Sy bg pakai seluar potty training tu, kencing sekali tak basah terus Melimpah ke lantai, berbanding pakai seluar biasa ja. Tp klu nak berak still nak minta pakai pampers. Masuk umur 4 tahun lebih baru dia tak nak pakai pempers lg klu nak berak, itu pun bila sy pujuk2 dah nak sekolah tahun depan, nti cikgu marah tau klu masih berak kat pampers.. 😂 lama2 ok la dia. Anak ke-2 perempuan. Umur 3 tahun baru sy ingat nak hentikan pampers. Itu pn nurse yg ingatkan 😂. Tp yg gugirl ni senang pula, berapa bulan je dah tak mau pakai pampers, walaupun still lupa nak g tandas klu asyik bermain. Sy belikan dia poty training toilet yg cantik warna pink, rajin terus nak pergi kencing kat tandas barunya. Cuma masi tak pandai berak kat tandas..🤦🏻‍♀️

5y ago

Owh anak sy bulan 1 tahun dpn 3 tahun dah...

Sy pakai kn anak seluar training tu.. mula² memang dia kencing berak jak dlm seluar tu tp lama² dia rasa tak selesa bila seluar asyik basah.. kena bgtau balik² jg nak kecing berak kat tandas.. masalahnya tandas rumah sewa sy tandas cangkung, anak tak berapa suka, sy beli kn tandas potty training.. mula2 rajin nak kencing sana..3-4 bulan anak dah boleh kencing/berak sendiri di tandas

4y ago

Ada potty training pants sis.. seluar ni ada lapisan tebal sikit.. klu 1x kecing tak la basah lecun mcm seluar biasa tu.. cuma bila da anak kecing berak tu kena tukar terus la jg .

Anak sy skrg umur 2 tahun 5 bln da x pakai pampers..biasa la tu mula2 ank akan kencing merata2.tp slow talk dgn dia klu nak kencing or nk buang air besar bagitu mummy yerr.perlukn kesabarn juga ne nak lepaskn ank dr pampers.skrg dia da pandi bagitw..tp klu kluar pigi jln2 or tidur mlm dia akn pakai pampers.klu mlm takut tak trbangun nK kencing kn dia.😁😁

5y ago

Sy klw kncng xrisau sgt Popo je ssh hehehe

Tiap budak lain dia punye training.. Dia akan ready sndiri utk xpkai pampers. Kalau dia blm ready, jgn dipaksa utk xpkai, sbb rsau nnti kiter didik dia utk kencing mrata.. Sbb 1-2 thun tu budak2 xpndai ckp spnuhnye lg.. Mne mau nye dia nk dgr arahan kiter sdgkn dia xpndai ckp.. So ibu2 kene paham tahap tumbesaran anak2.. 😊

5y ago

Btl sis...lain budak lain care tp maknye png sbb owg sekeliling push Soh ank xpyh pkai pmpns ..

Setiap ank lain perangainya.ank sulung saya plg senang off pampers.yg 2 n 3 twin,dhla 2org,pyh giler nk train.plus masatu peknen adik dia.phew..yg no4 pn senang wlpn selalu terkucil😅.ni otw train no5.xoff terus tp pkaikan cloth diaper n selang seli ngn suar dlm potty(jait sniri kain tebal kt panty).best of luck ya sis💪

Anak sulung genap 2tahun tak pakai Pampers siang. Start 1tahun 8bulan saya ajar kencing kat bilik air. Bawa 1/2jam sekali ke bilik air. Anak no.2 2tahun 6bulan tak pakai Pampers. Anak no.2 time nak berak dia nak pakai Pampers. Saya biar je sampai betul2 dia dah tak boleh tahan bawa masuk bilik air baru dia berak.

Anak saya 2thn lebih gak.macam ni jugak xpakaikan pampers dia mngamuk..saya sembunyi pampers,hanya untuk tido mlm ja pakai..skrg dh ok..bebas dr pampers waktu siang..bila nk kencing atau nk berak terus dia buka seluar p bilik air...tp xleh paksa sgt...budak2 xsama perangai...abaikan org nak kata pa pun...😉

5y ago

Ye betul sis...sbr jelah

kena.latih anak pergi tndas , ckp klu kncing msk tndas ,prtama mmg lambat lah tpi klu dh lma2 dh biasa mmg ikut jugak tu g tndas .. kite latih anak jgaan Umur 2 thun dh pndai alhmllh mak dia pon senang , anak dia nk kncing or.buang air bsar pon dh pndaii Ckp nk popo xnk dlm pmpers dh rase geli dan.busuk 😄

Macam anak buah sy, dia jenis yg suka dipuji2. Penat la mamanya duk nak ajar dia free diapers tapi dia menangis2 tak nak. Last2 kat playschool, teacher dia cakap "orang cantik mana boleh pakai pampers. Tak cantik la kalau pakai pampers". Esoknya terus tak nak pakai pampers hahah. Kena puji2 bodek2 sikit .

5y ago

Hahahahha bodek rupanye MCM anak sy jugak ..Kene ckp pandai sokmo bru buat ...

Hehe... Ank sy tgh bln 10 ni masuk 3tahun.. Dekat nk 2bln lebih tak pakai pampers da.. Sy bagitahu pmprs habis😅 tunjuk plastik pmprs yg dh kosong.. Tapi kalau keluar jalan, masih pakai lagi.. Kt rumah pn kadang2 berciciran kencing. Lagi2 kalau leka.. Bila tnya takda nk kencing 🤣

5y ago

Tolh kn grm je😂