Wean off for daughter

Ibu2 dekat sini boleh share tak macam mana korang wean off? Dari baby sampai ke besar mmg susu badan je. Skrg dah besar 3y+ dah tapi still nak susu badan bila tidur. Kalau tak tidur takde masalah bagi susu botol. Bila nak tidur je. Letak sirap ke asam ke tk jalan. Nak tido bilik lain pn takleh sbb dari kecik tido dgn saya. Lagipun sy single mom. Ada yg blh share experience? Thank you mommies.

12 Balas

cara sy masa nk wean off anak first - niat awal2 lg nk menyusu sampai umur 2 tahun -oleh sbb dia cepat bercakap,faham, senang la skit. sy sapu sirap tiap2 kali dia nk susu,sambil pegang breast dgn muka berkerut..ckp sakit..die nk pegang cepat2 alih tgn dia,ckp x blh pegang nanti kua darah.mmg pakai bra yg sama je la sbb dh merah kan.dh wean off terus buang bra tu. -2 3 hari je buat taktik tu pastu terus terang dgn dia.ckp dh besar kan,x blh susu dah.ibu sakit dah.lenguh badan. -tdo malam tiap kali dia terjaga mintak susu terus offer nk air sejuk ke nk susu kotak. mmg hari2 spare susu full cream kotak yg kecik skali tu..kdg dia mintak susu kotak,kdg nk air sejuk je. cukup 2 tahun 2 bulan dh bebas. Alhamdulillah.yg penting hati ibu kne kental dan kuat.mmg awal2 tu sedih pilu semua ada.kdg tgk anak tdo x susu pun blh nangis.hehe..ni tgh mengandung anak 2nd, dia ckp susu tu untuk adik nanti😅

1y ago

kne alih perhatian dia..sis kne kuatkan hati klu nk wean off..jgn kesian,die nangis ke ape,buat xtau..agak2 dh sampai masa die nk susu,sis bg die mkn..offer air lain..pastu elakkan die tgk breast,..semoga dipermudahkan ye

petua, mcm2 petua boleh bagi.. tapi tulah.. anak kita lain lain.. dah 3y ni mmg cerdik.. kena sabar dan tegas.. tu jelah.. sy pun rase nak nangis mase wean off anak 2y.. bila dia sebut susu sambil nangis tu.. aduii.. luluh nya.. doa je, ya Allah mudahkan lah aku nak wean off anak, bagi lah kekuatan.. 3 hari je melalak mcm kena pukul.. lepas tu dia dah biasa.. tp mase dia melalak tu suami yg berjaga.. utk sis, sis kena extra kuat.. sy tahu susah.. tp susah tu 3-7 hari je selalunya.. bila dah wean off kita senang, xsakit sakit bdn dah.. tidur kita pun lebih lena.. semoga dipermudahkan urusan ye..

Sy letak nescafe pekat pekat..sebab sebelum ni try limau, sirap, garam tak jalan. Pakai nescafe dalam semnggu dua mcm tu dh wean off.. semnggu dua tu time nk tdo mmg anak mngamuk sbb tak dapat tetek.. tp kena kental sikit..kesian tu kesian.. kental je hati .. Kalau dapat cari batang bakawali pun okay.. kakak sy pakai batang bakawali menjadi. Tp amatlah susah nk cari..

anak sy pun mcm sis. byk jg petua org sy ikut, tp anak sy bijak, dia akan ambil towel & basahkn lap area puting tu. tp bila sy try limau kasturi, dia surrender. dia lap², mmg nda hilang tu masam. mmg meragam la tiap kli mau tidur mlm, tahan ja telinga. lama² dia tbiasa tidur sndiri 😆😆

1y ago

hahaha. try n error sis. kalau dia minta susu, sis sapu tu limau kasturi byk² d area puting. jgn bg dia tngok. bru bg dia susu. kalau dia tanya knp masam, terangkan yg susu sis basi sdh, xdpt sdh mau bg susu dia 😆😆

Saya buat smua mcm puan buat tp xjadi. So saya letak lipstik sikit. N cakap saya sakit hahahha malam2 prepare susu fresh milk atu formula dlm botol.. pastu berjaya

pengalaman sya waktu kecik,mak sy letak serbuk kopi. saya ingat sebab dah umur 4 tahun hehe. itu diri saya sendiri lah

saya letak jadam sis.try la tapi lekit sikit la.

1y ago

saya beli jadam kt shopee🤭,die mcamnie tp pkai sikit cair kan dlm tin kosong ltk ats api dapur,lau pkai periuk tkot melekat susah nak basuh periuk,die melekit.

anak saya wean off sendiri 2 tahun 1bulan

MIL saya kata letak minyak cap kapak haha

cube letak bawang putih.