Kuning bayi

Ibu2 boleh share x mcm mne nk ilangkan baby kuning? Ank sy kuning dah 2 minggu dah.. #firstbaby #pleasehelp

22 Balas

Ni pengalaman saya, masa keluar hospital anak saya takda kuning. Dah balik rumah esoknya baru detect kuning and kuning anak saya semakin hari semakin bertambah.. nasihat saya, jangan ikut petua orang cakap jemur anak lah, bagi air anggur lah, bagi inilah itulah. Jangan! kawan saya yang baru melahirkan anak pun ikut lah orang cakap bagi ini itu sekali semakin teruk sbb effect dekat baby dia.. nasihat saya, bagi susu ibu je mmg take time tapi itu lah yang sangat sangat berkesan.. sbb cara nak hilangkan kuning baby kena kerap kencing and berak.. if u bagi anggur lah jemur lah dia takkan kurang sikit pun.. doc saya tak bagi saya jemur anak saya walaupun orang cakap pagi pagi elok lah apa lah jangan! Ingat, nyawa anak kita ni tak boleh tukar ganti, so bagi susu ibu je. Boleh jugak sulam dengan susu formula sbb susu formula lagi banyak berak and kencing.. kalau macam saya, saya tak bagi susu formula.. cuba lah sehabis baik bagi susu ibu, cara saya pump if baby tengah tidur dan guna syringe untuk bagi baby susu tu.. sbb baby kuning mmg kuat sangat tidur.. itu cara saya, tapi kena hati hati sbb takut baby tersedak kan..

untuk momies yang anak ada kuning.. xya la ya guna petua ngarut ii.. ni kita main dengan nyawa budak kecik.. beranak bukan mudah ya... penawar kuning baby ialah susu badan sahaja.. cuma tinggal usaha dari mak ayah je kejut anak setiap sejam.. dari pagi sampai malam.. korban la sikit tidur tu ya.. dengan izin allah alhamdulillah anak saya kuning 3kali je g klinik pastu da xde kuning.. dari 157 turun ke 147 pastu hari last chck dia 88.9 ... guna susu badan je.. bergilir ii jaga anak ngan husband... bila sy tidur, husband bangun g panas kan susu bdn yg sy dah perah.. pastu hsbnd tido sy pulak bangun... anak pun x enti ii kencing n berak sbb minum susu badan.. kuning bby ni keluar dari kencing n berak bby.. jaadi x perlu la guna petua rendam pakai belimbing la, teh cine la.. kesian kat anak..

3y ago

btol la tu sy pn anak prolonged jaundice pg ulang alik kk dgn hospital amek darah smua doc pn ckp byk kan bf biar poo pee sy sejam skali bg ank susu tp kuning dia trun ckit2 kdg2 maintain je dkt sbln jgk dia kuning arini doc hospital cal alhmdulilah ank sy xde pe2 serius lega btol bebaloi dgn usaha xtdo jd panda susu kan dia setiap jam..xpntang btol2 xmkn jamu ari2 mkn rebus2 je xde halia xde bwg...xmkn grg2 lada hitam smua..smua utk dia..so lps ni sy da bole mkn benda lain2 selain msk rebus2 yeahhh

kerap bagi susu badan,bby kuning mmg suka tidur,gerak die..kalau tak ckup susu badan boleh campur dengan fm,banyak die berak n kencing cpt la kluar penyakit tu...& sy dlu sapu kat tapak kaki anak lepas mandi dengan getah akar patawali,alhamdulillah sy rasa serasi dgn die,x lama kuning anak sy,yg sulong mandikan dgn macam2 n trmasuk bgi mnum air ini itu ,nk dekat sbulan x hilang lgi kuning

Cuba gunq trub dgn calm time TasneemNaturel. Nak cuba boleh pm fira Hi assalamualaikum! Fira agent TasneemNaturel, Nufiya milkbooster, dan izzly baby food. Nak shopping barang baby boleh tengok dekat shoppe ya. Check out my shop on Shopee! bebearbabyshop.2021: https://shopee.com.my/bebearbabyshop.2021?v=32b&smtt=0.0.10 http://wasap.my/60105612428/naktasneem

kena kerapkan bagi baby minum susu, kalau dia tido bangunkan setiap 2jam xkira la masa..mcm saya tpaksa campur susu fm sbb susu bdn xbyk utk bg dia kerap berak, kencing. baby saya kuning tggi sbb vakum, tp krg 2mgu baik dah. jangan biar sbb nti kesian bby kena mkn ubat kecik2. lepas tu saya minum susu kambing jugak..jgn bg bby drect susu kmbing pulak..xboleh

pengalaman saya sebulan anak xturun kuning saya tukar dgn susu formula ditambah dgn berkat doa suami&atokdannenek anak saya nak hbis pantang baru bebas kuning..struggle nya Allah sahaja yg tahu lagi2 musim covid nak bawak anak kejap2 cucuk.. Tabahlah wahai IBU2 besalin di musim pandemik .Moga kuat mental&emosi dan fizikal ..

saya ikut nasihat Dr. kerapkan baby mnyusu stiap 2 jam supya dia slalu kncing n berak. malam pun sama. kjut stiap 2 jam. klau susu bdan xmeriah sgt, boleh cmpur FM smpai kuning turun. lpastu boleh smbung BF anak tnpa FM. mkesure msa bg FM kt anak, pam breast stiap 3 jam, ntuk kekalkan rgsngan

df ja...bg susu bdn ja..ank sy wrded nicu 8hri sbb kuning tggi...sy xprnh missed hntr susu bdan even pump xbyk pun...skli pump dpt 2oz ja...tp kerap bg jgk...blik nicu kuning jd 179...esok g cek dh 120...lpstu jd 88..dh ok

cuba bg mandi dgn air rebusan daun belimbing buluh.rebus seperiuk daun buh air cukup2 utk mndian bby.biarkn sjuk jgn campur dgn air paip dh.in syaa Allah akn turun dgn cpt..biiznillah@dgn izin Allah

Kerapkan jadual menyusu anak. Kalau anak tidur, kejutkan. Lagi banyak menyusu, lagi banyak anak membuang, lagi cepat kuning turun. Semoga dipermudahkan😊