Paksa bersalin 37w

Ibu2 Ada X Yang pernah Ada pengalaman dipaksa bersalin 37w sebab air ketuban Makin kurang & ukuran perut baby Makin menurun Dari usia? Cth 36w, tapi ukuran perut baby 34w. Boleh share pengalaman x? Or share pengalaman dipaksa bersalin. Edd 16/1/2023 Paksa admit 37w (26/12) sebab ukuran perut baby kecil 2 minggu

4 Balas

Saya kena induce waktu kandungan 36minggu . Sebab leaking sedikit dan gbs positive . Dokter tak sarankan simpan kandungan hingga 39minggu sebab risau baby kena jangkitan kuman sebab air ketuban leaking sikit dan ada gbs . Hari first masuk wad kena cucuk untuk matangkan paru2 baby . On antibiotics 24jam . After 24jam baru masuk ubat bawah . Dan masa nak masuk wad memang cek dah 1cm . After 24jam masuk ubat bawah cek masih lagi 1cm . Continue cucuk matangkan paru2 baby dan masuk ubat induce untuk kali ke 2 . Bila cek masih 1cm dan dokter bagi tempoh sampai 24jam lagi still 1cm kena czer . Malam tu contractions kuat tak kuat , saya buat squad berjalan itik . Esok pagi dokter cek alhamdulillah terus 4cm . Terus masuk laboor room dan masuk ubat induce air . Pukul 10 pagi contraction makin kuat dan makin kuat . Pukul 11:30 pagi taktahan sangat akhirnya minta dokter cucuk ubat tahan sakit . Tapi still sakit sampai berguling kiri kanan menahan sakit . Pukul 12.15 lahirlah baby . Masa meneran tu mamai2 tak pegang kaki meneran angkat bontot alhamdulillah koyak bahagian dalam dan jahit . Minta tolong dokter letakkan tangan dekat kaki tapi dokter tak bantu . Sedih sangat . Tapi takpe baby sihat dan lahir berat 2.5kg . Sekarang dah 3bulan . Alhamdulillah syukur pada Allah . Hampir 5hari juga duduk wad mengandung dan wad bersalin .

xpe. awak kena bersalin awal sbb doc nk selamatkan baby. bila air ketuban kurg, baby boleh lemas. so better bersalin awal. sllu akan induce dulu 3 4 kali. klau bukaan x bertambah n baby dah stress, baru emergency czer

Sy sis anak iugr.. Kecil 2 minggu tp air ketuban OK tidak kurang.. 29hb ni 37w serah diri.. X pa positive ja doakan terbaik utk anak.. Moga2 proses induce tidak ambil masa lama .

skrg saya pun mcm awak doc ckp perut baby menurun jugak tataulaa sebab apaa takud jugakk 😞 kenapa yaa ? skrg baby awak ok kaa ? takut sayaa bilaa dgr mcmtu

1y ago

alhamdulillah baby ok. dah selamat 3m+ skrg. cuma I emergency czer sbb tgn baby d kepala