pantang larang

ibu2.. ada tak pglmn langgar pantang org tua2 dulu... td saya dgr org tua2 duk ckp, temenung kjb... lpstu jdi emo smpai skrg... katanya kalau pregnant xboleh lalu bawah ampaian.. nnti ank jdi xsempurna... saya dgr trus murung sb hri2 duk jemur kain lalu bawah ampaian.. sb ampaian mmg mcmtu kat rumah ni.. ???? hrp xde ape... #25weeks

18 Balas

tak betul tu sis , kalau ada pun mungkin kebetulan .. saya pun selalu kene dengan mil . . tapi saya buat tak tau je , rimas pulak rasa ni tak boleh tu tak boleh .. tak logic dek akal langsung .. lalu bawah ampaian apa kene mengena dengan anak dalam kandungan .. jgn percaya sgt .. nanti terbawak bawak

Kurafat tu sis . bila dgr mmg kita akan terasa hati, cepat2 istighfar , usap perut dan doa kat Allah . jangan fikir sgt psl pantang larang org tua2 yg mengarut tu , sbb ape yg kita fikir dan rasa tu pun satu doa juga so abaikan dan cakap baik2 je kat baby .

Xda la sis..salunya pntsng larang org tua nie nk bg kita jga2 je..mna tau dulu lalu bawah ampaian tunduk2 jd xelok la skit pnggng ke..ibarat mcm pntng ketik kuku waktu mlm tue la..sbbny dlu pkai lmpu mnyk tkut kena isi..sja ckp nk tkut2kn..

5y ago

hehe itula.. tp kita jd betul2 tkut smpai stress 😅

Mitos tu sistur. Refer pada yang arif tentang agama lagi bagus dan elok. Org dulu tu lain, masa dulu pendedahan agama pun tak banyak. Kalau dari segi kesihatan pun tiada mudarat lalu bawah ampaian. Hehe. No worries, dont think too much.

Sy dulu..mkcik2 suami.. jgn dduk kt muka pintula. Jgn dduk kt akar pkok. Jgn mkn ketam udang.. 😅 sy snyum anggukkan sj.. disebbkan pening dgn pntang lrang ni la suami plih utk jaga sy . Kami brpntang sama2,ikut nsihat doc.. 😊🧡

5y ago

Betul saye pun akan berpantang sendiri dgn suami nanti. Kalau orang tua2 ni bnyak betul pantang larang, buat kita jadi stress. Baik refer doktor yang lebih berpengetahuan. 😊

Tp mmg la mak sy pon slalu bisg ad je yg xkena masa mengandung ni.. Kalau marah kucing ke rimas ke ad la dia ckap nnt anak ikot mcam tu la ap la adoii strees lak dgaq bnda2 mcam tu..

5y ago

kucing pun satu hal jugak. haha saya pun ada trmarah kucing sb dia slalu duk belit2 dkat kaki.. kita marah sb risau kot tpijak ke ape.. tp kita marah kucing kita yg kena balik 😂😂😂😂 adui pantang larang

Emmmm xde apa lah yunk, jgn risau..bg sy karut je semua tu, Allah yg maha kuasa semua tu..Stakat mulut manusia x jadi apa lah 😃 jgn risau ehhh inshaa Allah semua baik2 saja 😘😘

5y ago

inshaAllah.. tq awak... 💕

Klau mak sy dia ckp dk celah pintu baby susah nk keluar kadang ingt kdang lupe tp alhamdulillah semua ank yg lepas semua senang keluar

5y ago

alhamdulillah doakan saya juga sis.. moga senang kluar jugak.. hehe nervous pulak

Jangan dengar n jangan percaya petua org dulu2.kalau yg logik,boleh je ikut.tapi kalau yg merepek,xyah ikut sis.

Xde lh..yg penah sy dgr klu lalu bwh ampaian nanti skt kepala..2 pn xtau btl atau x..

5y ago

😄😄