Bukak buku pink

Hi ibu yang ade pengalaman keguguran akibat kandungan tak menjadi nurse akan suruh bukak buku pink awal kan ? Untuk permantauan kandungankan ? Kenapa ye saya pergi klinik berhampiran rumah nurse suruh saya balik tunggu 2 bulan baru datang . Saya cakap saya ade sejarah kandungan tak menjadi . Nurse hanya cakap “ takde masalah pun “ . Cara layan pun macam saya ni tak bersuami pulak 😅 .

2 Balas

nurse tu tak salah & awk pun tak salah. cuma mmg disarankan utk buka buku pink paling awal 8w (2 bulan). awal dari tu takda rasanya, kecuali kes terpencil. jgn risau buat masa ni bykkan bedrest, jaga makan, makan folic acid, jaga diri jgn buat kerja berat. nanti 8-9w boleh scan kt swasta, ada kantung & heartbeat boleh bawa ke kk & Insha’Allah boleh terus buat buku time tu. positif ya mommy☺️

btul la tu. tgu 8w to 12w bru bukak buku pink. sbb kandungan tu xnmpk apa pon lagi kalau pegi scan. nmpk dinding rahim menebal je. bila dah 8w bru nmpk kantung janin heartbeat bru bukak. itu pon ade org 12w bru nmpk and bru boleh bukak buku pink. means dh ade betul2 and menjadi dlm rahim bru bukak buku pink.