Ibu mengandung boleh ke minum soya

Hi. Ibu mngandung boleh ke minum soya? Ada yang cakap bagus ada yg ckp tak. Sbanrnya bagus ke tk ye? confius la ... Ada tak kt sni yg pnglmn masa mengadung selalu/suka minum soya? Bby keluar ok tk ? #seriusnanya #firstbaby #firstmom #ingintahu

27 Balas

saya dulu MIL asyik beli soya tp tekak tak terasa nk minum , mmg elak laa , pastu husband and siblings dia ada eczema dr kecik tp husband dh elok , adik perempuan dia sampai ke besar masih eczema satu badan. Pastu Nurse Pesan "Awak jgn minum soya ! sebab husb ada keturunan eczema nnti lg teruk kalau anak eczema" Anak saya umur 4month sampai 1thn suffer eczema + ALAHAN TERHADAP MKNAN HIGH PROTIEN include Soya/Kekacang Dll. tp di bahagian muka je , yg lain clear , so masa check Dermatologies (pakar kulit) dia mention , nasib baik you tak minum soy masa pregnant ,kalau tak lg teruk . so mcm tu laa 😂 tak semua org sama. saya tak minum soya pun anak kena alahan/allergic and eczema.

sy minum je bila terasa nk minum. tp tak ada nya hari2. terasa nk yg kaki 5 beli kt kaki 5. rasa nk minum yg kt shopping mall. sy beli kt situ. air kelapa pun sama. sy minum je bila terasa nk minum. nanti dlm pantang tliur. ingat2 2bulan sbelum branak 05/09 aritu. boleh kata tiap hari sy makan burger🤭 kt rumah dekat dgn kedai bger. takutnya tliur. lani tak rasa apa da kalau bau pun. tliur nasi telur mata dengan budu je😆 baby sy sehat wal afiat. tak ada jaudice. doc n nurse pun tk percaya. tp tetap kena 3kali check utk rekod.

2y ago

ok terima kasih info 😊

ikut tuan badan , cousin sy minum soya tkde pape blh je minum , smpai part sy pulak minum ada spotting , bila hari lain minum kluar lg sikit spotting risau then prgi check hosp tp tkde pape check bukaan mmg tk bukak jd mmg mslh sy tkleh minum soya smpai skrng dh tk brani nk minum soya , kndungan skrng dh msuk 23w , org lain elok makan laksa smpai turn saya tkleh mkn wlaupun hirup kuah sesudu mmg akn kluar spotting sikit 🙄 sabo jela , mmg tk brani nk sentuh laksa dgn soya

boleh nak minum, tapi jangan minum selalu macam setiap hari nak minum.. lama2 boleh jadi keradangan, kemungkinan kulit kita jd alahan ataupun baby yg akan dapat alahan tu.. Boleh ja nak minum.. apa pun semua kena bersederhana. jangan berlebihan. sama macam susu lembu lama2 boleh buatkan perut kita jadi tak tahan.. tu yg tiba2 boleh jd tak sihat tu masa mengandung.. lebih baik ambil makanan yang bernutrisi sebab nutrisi tu yg nak salur pada janin nanti..

Preggy anak 1st saya tiap hari minum soya since 26weeks smpai brsalin. Bagus kalau nak baby kulit putih. Tp ada dengar juga yg soya associate dgn eczema. And yess anak 1st sy ada eczema. Sangat sensitif kulitnya. Cuma kalau nak minum skali skala tu xpa kot. Sy dulu x tahu, dok hentam minum soya tiap hari sbb nak baby kulit putih jer

2y ago

Soya dlm tin tu

ramai kta minum soya nnt ank kulit jd sensitive.. tp sya dh 3x bersalin dan mmg minum soya setiap hari . mmg itu jelah yg masuk tekak sbb kalau susu sya x brp gemar. alhamdulillah, anak2 xda mslh kulit sensitive. kalo kta soya buat kulit putih tue maybe x brp btul la sbb kecerahan kulit ikut genetik..

ramai kta minum soya nnt ank kulit jd sensitive.. tp sya dh 3x bersalin dan mmg minum soya setiap hari . mmg itu jelah yg masuk tekak sbb kalau susu sya x brp gemar. alhamdulillah, anak2 xda mslh kulit sensitive. kalo kta soya buat kulit putih tue maybe x brp btul la sbb cerah lulit ikut genetik..

saya doctor tak bg makan sumber dr soya. sebab ada cyst. soya akan membesarkan lg cyst tu. dr kata stgh pregnant mom normal ada cyst sbb hormon mengandung.. cyst akan mengecil bila kandungan dah semakin membesar. tp jangan makan soya supaya cyst tak membesar lebih lagi.

sbenarnya bgus ble kndugan dh msok 9bln, time tu nk mnum hari² smpai nk brslin pon blh.. air soya ngn anggur htam slh satu cara nk mgelakkn bby kne kuning mse lahir nty, tu slh stu petua org bgthu la.. tu sy ngh amalkn skrg nie

2y ago

jgn mnum hari² soya..nti ank ada masalah kulit...serik da saya..😌

Hi, saya! Forever soya lover ꒰⁠⑅⁠ᵕ⁠༚⁠ᵕ⁠꒱⁠˖⁠♡ Alhamdulillah, selamat bersalin bulan 12 tahun lepas. Saya pun tak pasti lah kesahihan bahaya ke bagus ke tak semua tu. 😅 Depends on individu kot...

2y ago

yup, ada yg ckp nanti bby kulit sensitive, tapi alhamdulillah baby saya okay.