DEMAM

Ibu mengandung boleh makan ubat batuk/selsema ke?

10 Balas

pernah sy mkn ubat demam pontalon tapi sekali shj. lepas tu anty sy suru minum halia dgn madu dgn bawang putih dipecahkan dlm air tu then minum suam2 sedikit2.. tapi mmg pedih ulu hati lah. kalau tahan, boleh cuba.. sy dulu masa 1st trimester n sy blum tahu mngndung tu sy minum ni lah.. alhamdulillah sy xda jadi apa2. cuma lemah btl masa demam tu x prnh2 demam rasa teruk bgtu smpai rasa mahu baring sja atas katil.

bole tp dgn nsihat doc. tp klu sy..tkt batuk n slsema sy elak utk mkn ubat.belum thp darurat. sy akn usaha kluakn hingus guna tisu. smpai clear.. utk batuk sy mnum air madu..dan sapu dada n blkg bdn dgn myk asma mujarab. Alhamdulillah rasi. tp klu batuk teruk bole je jmp doc. jgn ambil smbrg..xsmua jnis ubt btuk kta boleh telan wktu mgndung ni.

Refer pada doc KK sis. Sbb dorg takkan senang2 bgi ubat mcm tu je. Sy yg gastric teruk pun check up 36w haritu baru dapat ubat sbb sy complaint dah tak tahan sgt. Based on experienced sy yg demam + batuk + selsema, doc just bagi ubt demam + antibiotik + selsema sahaja. Ubat batuk xde.

better jumpa doktor, ikut apa yg disarankan, kalau kita ikut cara kita takut bahayakan kandungan, kesian baby,

Gi klinik , nnti doktor bgi ubat yg sesuai utk org hamil

boleh tp dgn saranan drpd doc. sis jmpe doc ye

jmpa doc, n bgtau dia juga yg awk pregnant

x blh...kcuali ubat to mmg doc bg

Atas saranan doktor

Refer doktor sis ..