PERSEDIAAN ANAK KE ALAM PRASEKOLAH

Hi ibu-ibu..ibu2 boleh kongsi pengalaman atau masalah apa yang sering dialami anak-anak prasekolah?

7 Balas

normally anak2 ni dia 1st time nak berjauhan dan bersama kalangan org yg tak dikenali. ofkos perasaan takut, gementar, risau.. ada dalam diri anak2. sebab tu diaorg akan menangis dalam keadaan demikian. especially bila tgk orang yg dia kenal (parent, nenek etc) dah xde kat situ (balik) so apa yg i buat adalah. hari pertama hantar anak sekolah (untuk first day tu) especially. i akan bawa anak i p jumpa cikgu kelas anak. depan2 anak i tu, i akan tanya nama ticer. then i akan explain pada anak.. "ni ticer kelas adik. nama ticer ni.. ticer laila. ticer ni cantik dan baikkkk sangat. jadi nanti bila mama balik, ticer ni akan jaga adik kat school. kalau adik nak p toilet ke .. bgtau je ticer tau. nti ticer akan bawak adik p toilet, bagi makan. belajar, main dengan kawan2. seronok tau. nanti bila waktu balik sekolah nanti, mama akan datang ambik adik." *gitulaaa lebih kurang. bila kita dah explain kat anak, dia akan faham dan rasa yakin sikit. sebab dia dah tau.. siapa dia nak rujuk kalau mama/ org yg dia kenal dah xde (balik) rasa takut2 tu still akan ada sbb ni adalah pengalaman pertama dia ke sekolah. jangan lupa bila dah jemput dia dari sekolah, bagi pujian yg hebat. sebab dia berjaya ke sekolah. nti jadi pandai. rewardkan anak dengan aiskrim sesekali. hihi budak2 suka aiskrim.

1y ago

anak i ada sorang pelat juga. masa tu dah 5 tahun still pelat. dia lahir bulan dec. ntah la. i tak ajar pun ckp pelat. masa i hantar sekolah, i bgtau ticer. anak saya pelat sikit ticer. and ticer respond.. kata ticer.. saya dh biasa dengan budak2 ni. insyaallah saya akan cuba faham apa yg dia nak ckpkan. lega laa sikit hati. dan alhamdulillah, anak saya sekolah xde masalah. lepas hantar sekolah tu, mebi sbb dia bergaul dengan kawan2.. pelat dia cepat upgred ke percakapan biasa

1. selalu igtkan tetang sek, bawak jumpe cikgu dan tour sek. 2. first day tingglkan terus dekat cikgu, sy dan suami tak tgk dia.. kami trus pergi lepas salam dan kiss dia haahha nti ank npk kita lg sedih, cikgu selalunya pandai tackle ank2 dan ank lebih behave bila parents takde. 3.masalah2 yg mgkin berlaku - pura2 tak sihat - nangis setiap hari - ank sy baring depan sekolah, lari keliling kereta selama dua minggu 🤣 - mak ayh kene kuatkan hati utk tggalkan ank dgn cikgu -doa byk2

Anak saya 6 tahun prasekolah , tapi setiap kali ada kerja sekolah dia mesti menangis nak buat . Mesti nak kena marah 🥺. Saya bekerja takde masa dengan dia sangat .. rasa nak berhenti kerja nak dekat ngan anak .. tapi dengan ekonomi sekarang tak boleh sorang kerja.

sy belum ada pnglmn lg .next year in shaa Allah...fightim,✊🏻🔥

sush bgun pagi a bit moody..balik alatan sek hilang.😅

kita kene explain pd anak

belum ada pengalaman lg