Separation anxiety

Hi ibu ibu..anak ke ibu yang anak dia asyik nak berkepit je..bila kita bangun je dia tengok pastu mengikut..kadang sampai nak solat pun tak boleh sebabnya bila kita berdiri dgn bertelekung terus dia datang nangis² dekat kaki kita..so, how u all handle this situation ya and anak saya baru masuk 10 bulan je

4 Balas

Anak saya seperation anxiety. Memang terbatas pergerakan kita. Sekarang dah umur 2 tahun, kadang ada juga ragamannya time nak ambil wudhuk, saya solat, nak mandi, nak masak, nak makan dll. Saya bagi dia kenyang dulu. Bagi dia leka bermain, baru boleh buat aktiviti dgn aman. Saya faham keadaan nak solat tu. Kadang kena solat balik dek telekung di tarik di selak nampak aurat. Burnt out dibuatnya, kadang solat pun lewat kan. 😢 Doalah anak dikurniakan ketenangan, kita pun tenang hadapi situasi tu dan bear in mind keadaan tu sementara je. Kadang teringat ayat Al Quran, anak ini ujian... time solat lah dia ganggu kita. Saya berta'awuz.. Ada masa Allah kabulkan doa saya ; anak tak kacau saya masa solat dll, ada masa tidak di kabulkan. Teruskan kehidupan kerana Allah. Minta Allah bantu kita. Kalau dah suntuk masa nak solat, saya tutup pintu dan solat. Biarlah dia meraung kat luar. Asalkan kat luar bilik tu selamat untuk dia. Beritahu dia kita nak solat, peluk dia, doakan dia dia. Dah solat, buka pintu, Dia tak nangis dah. Kita kata kat dia ibu dah solat. Jom duduk dgn ibu. Pujuk lah dia, borak2, zikir dan doakan dia.

4w ago

Mmg semua anak akan ada separation anxiety ke eh? Ke ada baby yg tkde sgt

ank sye 9m+ lbh kurang mcm ank sis. kalau sye, sye biar je dia paut dkt kaki time solat, smbil2 tu sye bukak tv dkt dia n letak mainan sebelah saya. nnt nk sujud blh angkt letak tepi sikit.