Tanda bersalin

Hi ibu ibu . Sy baru 35w3d dan tk ada pun tanda nak bersalin tu . Cumanya sy slalu baca org kata klau perut rasa ringan dkt bahagian atas dah ( bwh dada) mksudnya baby dh kebawah n tunggu masa je nk bersalin . Btul ke ? Macam biasa klau kita baring mesti rasa sesak nafas kan klau terlentang ? Skrg ni sy tkde rse sesak nafas dh klau tidur terlentang sbb perut mcm dh kebawah tkde sgt tekanan kt atas .. lpstu baby mengeras je tiap mlm .. untuk masa yg lama plk tu .. tpi hri hri cmtu so sy fikir normal la kan .. klau dia tk mengeras pun dia akn bergerak kuat sgt smpai senget2 perut dibuatnya ..

2 Balas

iya tapi ikut rezeki... kadang org bersalin awal kadang lbh due date walaupun perut dah kebawah.. itu cuma tanda baby dah posisi yg btl & dia training² sikit bgi ibu rasa kontraksi palsu (Braxton Hicks).. Don't worries, janji baby bergerak & heard beat dia ok..

Entahlaa. Sy xde rasa sesak mcmtu, tp tgk cermin perut tinggi saja. Mlm2 bby aktif kemain xbg ibu dia tidur. Senget2 perut dibuatnya, tnjuk suami dia pun tkejut.