Jom Kongsi Dilema Ibu-Ibu

Hi Mommies ?? Mesti para ibu ada alami situasi dilema kan? Sama ada dengan anak mahupun sesiapa. Tapi ia sangat berbeza bila bersama anak. Si kecil terlelap di pangkuan tapi tidak sampai hati nak angkat ? Ibu-ibu mesti ada dilema lain yang dilalui sewaktu membesarkan anak. Jom lah kongsi dan bercerita dengan kami bersama pengguna lain. Jangan lupa gunakan hastang #SembangDilemaIbu

Jom Kongsi Dilema Ibu-Ibu
52 Balas

Sy dan suami selalunya akan bekerjasama bab ni. Klu waktu dia kerja, dia akan pastikan sy habis kerja2 dlm rumah dulu. Then baru pergi kerja. Klu sama2 d rumah, klu baby nak tdo, dia akan dodoikan. Nak susu, sy yg susu sambil dodoi2. Hehehe part ni lah yg takleh nak skip. Dah best dia tdo, time nak letak gerenti bangun balik. Klu baby terlampau letih, tepuk2 dia akan tdo balik. Kalau yg setengah letih tu... halamakkkk. Nak bgi tdo balik, makan masa. 😊 kalau waktu pantang dulu kadang sy mcm dtg meroyan huhuuu😥 Tapi Alhamdulillah. Masa baby dah besar nanti. Part yg mcm ni laa kita rindukan.. betul tak mama2 semua...

Dilema mama anas: 1. baby anas ni takut bunyi vacuum. Dengar je orang vacuum rumah, menangis. Jadi bila dia berjaga, memang tak dapat lah kita nak vacuum rumah. Bila dia tidur pula, tak dapat nak vacuum rumah juga🤭. Takut dia terjaga 😂😅 2. Baby anas ni suka minum susu sampai tertidur. Tertidur kat lengan mama. Bila tak letak, kebas tangan. Tapi setiap kali letakkan ke tilam, bangun pula dia. Boleh kira beberapa kali je letak, terus tidur. Yang lain, semua dia terjaga😅.

4y ago

Ank2 sy dl pn cm tu takut bunyi vacuum.. cara dia sy akn ltk kn ank dlm bilik make sure dh kenyang ank2 dlm keadaan selesa ltk kn mainan pas tu pesan ibu nk vacuum rumah kjp je ye ddk dlm bilik elok2 Alhamdulillah ok, klu sblm tu br angkat vacuum tu je dh nangis 😅

Ye.. Tak tau nk ckp bila anak manja mcm ni.. Ak saya dua2 mcm ni.. Time umur 2bln-2 thn lbh.. Nak shopping, dia tdur time kta dodoikan dia.. Trasa penat kn.. Ddk kejap, merengek terus😥.. Bila tdur dlm buaian.. Lpas sikit.. Trus buat aksi.. Sdgkn mata pejam.. Time masak, sebab sya tak duduk dgn sapa2 family jdi tpksa bawa bby gi buat krja.. Dia tidur dlm kite gendong.. Lepas kat tilam, dia pndai bgun pula.. Aduhaiii.. Kena baby blues mcm ni😂🤗

Betul la tu. Sampai sy gunakan tips pasang white noise (biasanya bunyi vacum)masa nk tidurkan baby dan lepas dia lena bole letak slow2. Padam white noise 5-10 minit lepas letakkan baby sebab masa tu dia da deep sleep. Biasanya mmg da tak terjaga sampai dia bangun nak menyusu semula.

Sy dlu masa ank baru brp bulan suami dodoi atas riba..tp atas riba tu letak kusyen punya bantal kira empuk la tido..dah lelap angkat je kusyen tu letak baby tak tejaga pun..smpai skrg dah nk masuk 4 tahun sarung bantal kusyen tu jd kain busuk die 😂

Tak prnah rasa mcm tu.. Sbb tak nak ajar anak selesa atas riba... Susah kita nak buat kija.. Alhamdulillah.. Anak mudah jer tido.. Kat mana pun dia tido jer.. Walaupun kwsn rumah bising. Tmbh2 mlm raya.. Dia tido tak sedar lalu.. Trkejut pun tak.

Pernah terjadi waktu 1st baby. Nipple luka bila susukan baby sakit yakmat. Baby nangis nak susu tp nipple ibu sakit. Tak bg baby nangis kelaparan So ibu pun bagi juga sambil menitis air mata menahan kesakitan huhu #sembangdilemaibu

Dilema sya.. Nanti lepas bersalin terpaksa berpantang sndiri.. Risau memikirkannya.. Boleh suggest tak set berpantang yg boleh buat sndiri ?? Hanya ada sya dan suami utk menguruskan si kecil yg akan keluar bila2 masa je.. 33week..

4y ago

Heheh. Seeloknya amek je. Sy xdpt amek. Anak jaundice. Tghu hbs jaundice bru amek herba2 tu.

Dilema masa 2nd week lpas bersalin. Ni 1st baby. Pastu mse tu puting luka, berdarah lagi. Nk bagi baby susu sakit smpai meleleh air mata. Xnk bagi nti baby lapar. End up bagi jugak smbil tahan sakit.. 😅 #SembangDilemaIbu

Tak sampai hati nak kena kerja n bagi pengasuh jaga hmm. Nak pulak tak kenal sesiapa dekat kawasan rumah. Dengan jumpa pengasuh yg tak ikhlas jaga adik masa kecik dulu. Padahal jiran sendiri tu hmm #SembangDilemaIbu

4y ago

Pulak da😅 suami sy pun ok klau sy tk dpt2 kje lg. Tp klau kje pun utk standby je. Knpe lak awk rse nk kje? Bosan ke😂