Tidak membuang

Hi, ibu ibu dalam ni. Anak saya dh msk 6m lbh. Hr firsyt sy bg mkn so far ok..berak hri hri. Lama lama tu xmmbuang 😅 kenapa yer. Bhya tk ? Prt xkeras,xkembung,kentut ok. Tp knpa xberak? Law ad buah buahan yg elok tuk membuangg boleh ke sggest? 🥲 tq ibu²#ingintahu #firstbaby #pleasehelp

4 Balas

sy pernah terbaca artikel yg perut baby hanya akan membuang sekiranya makanan dicernakan sepenuhnya. since 6m baby dah start mkn, jd perutnya perlukan masa utk mencernakan makanan tersebut. jd normal utk baby tidak berak dlm 2,3 hari pd awal2 mula makan. walau bagaimanapun, sis perlu monitor sekiranya ada perubahan pd najisnya, perut kembung atau baby sentiasa menangis dan boleh jmp dan minta advise doc sekiranya lebih 3 hari tak membuang kerana itu mungkin disebabkan sembelit. sis boleh cuba letakkan bayam dan berikan makanan yg berasaskan kuah /sup seperti sup ayam, sup ikan ataupun bubur nasi dlm menu harian sis utk baby.

sis kne bg mknn y seimbang dlm sehari..mesti ade buah n sayur..normal sis kalau bb hnye mkn karbo jd jarang mmbuang. sis kne bg buah cam pear..dragon.. avocado..ank sy kdg 2 ari skli mmbuang tp najis ok je lembut..contoh menu ank sy..pg sayur..ptg buah blh d bt puri or cmpur dlm bbur

Beras perang, avacado n oat bagus utk elak baby sembelit

Bg buah betik atau naga cpt membuang