First Trimester

Hi ibu di luar sana. Nak tanya, ada tak sesiapa time trimester pertama takda muntah langsung walaupun dah 6 weeks? Cuma sakit belakang je. Ibu boleh rasa pergerakan baby or rasa heartbeat ke time 6 weeks? Maaflah, first time mengandung huhu. Risau juga kadang kadang kalau dia takda dalam kantung. Sis pun takda bleeding or sakit apa-apa #firstbaby #advicepls #pregnancy #bantusharing #ingintahu

10 Balas

saya dr awal tau mengandung sampai skrg dh 33w alhamdulillah takde alahan. Rasanya baby tkde apa pun even tkde alahan. Cuma ada org beranggapan takde alahan = kandungan bermasalah. Ni karut ye. Jgn percaya. 6 weeks nk rasa baby gerak or heartbeat tu sgt sgt tipis sbb baby kecik je lg. kena husnuzon yg kandungan tgh membesar elok, sambil tu teruskan mkn folic acid. Tk boleh overthink masa awal kandungan takut yg tk baik jd punca dr stress.

Hai.. Alhamdulillah sy xde alahan sms Hamil yg per1 Dan yg ke2 skrg ni(33w)..6week biase belum de pergerakan or rse heartbeat..kandungan 4bln(16w) biase misi akan pantau heartbeat baby..Dan Akan tny kite de rse baby gerak X..sy doakan awk dpt baby yg comey,sihat,ckup sifat,dan selamat bersalin kelak..jg diri dan kandungan.

alhamdullillah . syukur klu x de alahan apa2 . mungkin sebab antibody kuat . sis pun sama 1st trimester smpai nk dkt brsalin x de alah apa2 . sakit2 celah kangkang bisa2 bdn kaki itu normal . so jgn risau yer . insyaAllah dipermudahkann

Hi!! Saya waktu trimester pertama tak ada alahan apa, cuma sakit pinggang sahaja. & yes boleh rasa heartbeat (mcm berdenyut tapi tak sakit pun). Anyway tahniah mummy!! Saya dah trimester ketiga sekarang.

sama lah Sy 1 - 7 weeks x de alahan , Alhamdulillah.. sakit pinggang tu adalah .. hrap2 bby sentiasa sihat dan baik insyaallah...doa baik2 ,,semoga dprmudhkn urusan kepada semua ibu2 🥰🥰

sy 6 weeks xde alahan. selera mkn brtmbh2..risau pula sbb overweight. cuma ade sakit2 blkg dan celah2 peha. hopefully pregnancy kali ni dipermudahkn...dah 5 thun tggu

Beruntung kita yg takde alahan ni. InsyaAllah baby ok saja. Baby masih halus lagi first trimester mmg tak rasa apa.

sama, lah saya pun dah 6 weeks tak rasa sakit sgt n tak muntah2, normal ke tu ek, cuma tak selera makan nasi jee

sy dah 2x preggy. x pernah muntah. just loya dan rasa pening. anak 1st ada termuntah tp skali jer.

untung la xde alahan