Lepas cucuk nangis nak buat apa

Ibu buat apa lepas bayi kena cucuk bulanan? Time dia nangis tu terus bagi susu ke? Share sikit. Maaf saya sangat bingung anak first semua macam jakun sikit #firstbaby #firsttimemom

20 Balas

lepas cucuk tu calm down kan baby dulu sis . sebab kalau bg susu terus waktu menangis nnti tersedak baby. Anak saya dari lahir if cucuk monthly checkup tu , memang saya dukung peluk dkt bahu tu bagi dia calm down & tak rasa terkejut dengan rasa sakit tu . Alhamdulillah sampai sekarang, if cucuk monthly dia nangis kejap je . Tak sampai 5 saat then stop sendiri . as mommy pandai calm down kan baby kita sendiri . Sis tryy la calm down kan dia dgn cara peluk dukung dkt bahu tu . Usap usap kepala jangan goyangkan baby mcm buai tu . Cukup usap kepala & tiup tiup kepala tu sikit . InsyaAllah nnti dia calm down

kena pujuk dulu, dia nangis sbb terkejut sakit.. sumbat susu mau tersedak dia nnti.. pujuk dulu, agak2 dah cool sikit boleh offer susu badan.. kalau susu fm , kena tau last dia nyusu pukul berapa.. Lagi 1 kalau time anak nyusu dh dekat nak ccuk sy tak susukan dulu, lepas nangis mesti muntah kalau dia susu dulu .. dah ccuk pujuk2 dulu baru susukan..

baby menangis tak semestinya nak susu tau. orang2 tua selalu cakap camtu, anak nangis je nak susu. saya pernah terikut juga, tapi anak reject sebab itu bukan masa nak susu. astu boleh pulak cakap susu kiter takde 🙄HAHA. ei gewram. kadang tu dia nak rasa "dicomfort", dimanjahhh haaa. pujuk dulu.

10mo ago

Saya un kenaa kak .. paling teruk dijaja kata saya susu saya sikit .. anak tk kenyang katanyaaa kt nurse kt jiran sblh .. kalau tk knyang tad ad anak 3 buln 6.4 kilo

cucuk 2 bln ke.. nangis skit je rsa. lps dh ccuk dukung2 skit ok dah. klau tk ok bru bg susu.. ank sy cucuk ambik drh utk kuning yg nngis kaw2. sampai selak2 .. sy pun firstmom jgk. trus ambik botol susu nk bg time selak tu. nurse kata eh jgn tersedak ank nanti 😅

anak saya nangis juga tapi kejap saja. biasa saya usap kepala dengan belakang anak, peluk cium pipi bagi dia rasa tenang then ok dah tak nangis. terkejut kejap kot kena cucuk & rasa sakit. tak sempat keluar pintu klinik dah senyap. selalunya gitu la.

Anak sy tiap kali cucuk dia mmg akan nangis tp kejap je keluar bilik misi tu terus diam cuma muka sedih aje, kita pujuk dan peluk je bg dia kurang sakit. Tp alhamdulillah baby sy tak pernah demam selepas cucuk dah 5 bulan 10 hari 😂

lepas2 nurse cucuk tu. angkat pangku baby pujuk baby. dia nangis bukan nak susu awak. dia nk comfort dr kita❤️🌻. selalu lepas cucuk bdn baby akan suam2 kuku atau demam. awak jgn panik okay

anak saya dr cucuk 1m now 1y mmg nangis bila jarum masuk je, jarum keluar bangun dia diam, pastu tinggalkn klinik gi jalan2.. atas org la mommy, anak kalau sakit kan puan buat mcm mana selalu?

10mo ago

susu tu makanan dia, jgn la tiap kali nangis sumbat susu,.. lapar baru laa bg susu

make sure lepas cucuk baby bulan bulan, balik jangan mndi kan baby lgi, nanti badan dia terkejut. balik susu kan, bagi selesa ,tukar lampin baju, bagi baby rehat molek.

First sekali mommy jangan panik. Its normal ank nangis bila kena cucuk okey. Org takde nya nk pandang pelik. Kalau sy, sy dukung peluk gaya mcm dodoi2 skit.