Ramadhan is comiiiingggg.. Fast or not? hmm

I am pregnant with my 1st born. Should I fast? Sebaiknya? ?

63 Balas

Masa kandungan pertama dlu, kndungan 7 bulan. Alhmdulillah hanya tinggal 3hari je puasa sb kena serang gastrik.. boleh cuba puasa stakat yg mampu, jgn smpai memudarat kn dri sndri.. 😊

saya semua anak anak tiada masalah utk berpuasa sepanjang Saya pregnant... always cukup puasa sebulan... saya pernah pregnant bulan puasa Masa kandungan.. 3 bulan... 5 bulan... Dan 8 bulan

5y ago

saya pun sis, anak 1st dlm 3 bulan lbh.anak 2nd sempat puasa 6 hari je sbb nurse dh xsuruh puasa.beranak 2minggu sebelum raya. skrg pregnant yg ke-3 rasanya mungkin xdpt nk puasa sbb kali ni sgt susah nk berjauhan dgn air.skrg dh 28minggu.mgg kesana kesini bawak air ksoong.

Sy pun dlm dilema. Nk puasa ke tak. Skrg baru 18w. Risau jgk pikir bila org ckp takut ank kecut tak cukup zat bila kita puasa. Dh la sy ni kerap lapar,haus dan pagi2 mesti sakit dada.

5y ago

Jangan paksa diri puasa kalau rasa tak boleh.

Saya akan cuba puasa dulu , if rasa tak mampu boleh berbuka . dpt half day pun takpe ❤ janji kita berusaha untk berpuasa . Kite dah 6bulan , kalau tak makan jadi gastrik 😂

tgh fikir2 jugak nak puasa ke tak. skrg ni mual sepanjang masa, lapar sepanjang masa tapi bila makan semua makanan payau. skrg tgh pregnant 5 weeks.

5y ago

Hahaha.. Sy tau positif msa 5weeks.tpii rilex jee. Xde ape2. Masuk 7 weeks. Hemmm.. Lembik 1 badan..bangun2 pagi dh blari ke singki.. 😂

my experience xdpt puasa.bukak buku pun esoknya nk puasa, sye kerap lapar and risau dihidrasi. and skrg cuaca panas. so ikut kemampuan

I masa 1st pregnancy pun bulan puasa. Try puasa half day je mampuuu 🤭 2nd pregnancy pun jumpa Ramadhan lagi. Nak try puasa kalau mampu 😊

5y ago

Sama la sy tahun lepas masa tu 1st trimester..puasa mampu half day je sbb lapa ya amat..nie tahun nie preg tp da 2nd trimester alhamdulillah berjaya utk hari nie..so sahur kne makan berat baru mampu bertahan...

saya puasa time 8 weeks badan lemah. puasa lagi time 10 weeks okay dah. tapi org kata kalau first trim better jangan puasa. kesian baby baru lagi.

Tengah puasa ni... Contraction selang 10 min... 37 weeks +... Lapar dah terasa sesgt.... Baby pun dah mengaruk.... Dilema nak buka atau tidak....

5y ago

Jgn tggu lgi... Boleh buka puasa klu tdak tahan yaa.. Kesian baby

at least cuba berpuasa, kalau tak boleh oleh sbb tak tahan atau sakit perut then boleh berbuka..janganlah tak cuba langsung 😁