3 months omar hana

I mommy, anak saya 3 bulan dah nak 4 bulan.. i start bagi dia tengok omar hana atau didi and friends sebab kadang busy buat kerja tak dapat tengok dia☺️ rasa rasa okay tak sebab takut la anak speech delay, tapi bukan selalu sebab anak i memang cepat bosan, dia tengok sekejap seronok seronok lepastu dah tak mahu dah

4 Balas

Sebenarnya, No screen time bagi anak usia 2 tahun Dan ke bawah. Otak mereka masih growing, TV terlalu banyak stimulasi yang membahayakan perkembangan baby. Tak bagus untuk mata dan minda. In fact, tv lah yang contribute kepada speech delay, delay in fine motor skills, sleep disruption….. baby tak tahu apa yang dia tak tau…. Boleh entertain baby dengan toys ke, books ke..

kalau budak tkde istilah cepat bosan sis . cumanya dia tak tahu nk buat apa dan apa yg perlu buat . kalau boleh elakkan laa skrin pada umo bawah 2tahun ni . sis boleh bg dia main hanging toys ke , toys yg ada bunyi2 bg dia ralit ke . yg tu lg bgus untuk perkembangan dia sis . skrin tu even jarang nanti dia akan ketagih lama2 . sebab dh trbiasa

selain bagi screentime, boleh cuba bagi mainan kat anak. anak saya 4bulan saya bagi mainan yg gantung2 & ada bunyi bila tendang tu, boleh la buat dia busy tilik mainan. selain tu anak pun akan dapat motor skill jugak dgn bermain mainan fizikal berbanding screentime

budak ni dia cepat bosan