X bukak jalan

Hyeee mummy hr ni sy genap 40 minggu.. Dah admit wad sbb gdm. Tp doktor dah cek tp jalan masih jauh x bukak lg.. Ade ape2 petua x mummy bg jalan bukak.. Klu boleh nk bersalin normal..

7 Balas

Kalau nk bersalin normal. & ada GDM pula perlu bnyakkan berjalan & senaman. Org ckp jgn bnyak tido tapi ikut pengalaman mmber² ramai kata dorang tido je x kira waktu tapi tiap petang ambil masa 30minit berjalan keliling taman & setiap pagi buat ketuk ketampi. Bile sampai masa je dia still berjalan walaupun sakit makin kuat, sebelum bersalin perlu buat bnyak persiapan mental & fizikal supaya mudah segala urusan

Saya selalu tnye dokter setiap kali appoiment, sebab saya memang tak nak kena czer. Skrang baru 35week saya dah start berjalan sebab niat mmg nak bersalin 38week sebab saya ada GDM takut resiko baby besar. Risau kalau kena jahitan bnyak 😭😭

Masa sya 38weeks sya decide utk induced sbb ada gdm.. Clear 99% contraction ya.. Tp bukaan tak buka2.. Lepas 18jam mnunggu.. Sya decide utk czer sbb baby dah tggu 18jam.. Normal hours utk induced 6jam klu ada bukaan mmg akn tggu lg smpai trbuka..

4y ago

Sy pn gdm pregnant kali ni. Now br 23weeks tp doc suh decide nk bersalin normal @ czer. Kna bgtaw mse checkup 32weeks. Buat mse ni keputusan sy adlh czer. Sb history 1st baby pn besar 4.1kg. Lgpn doc kta bersalin normal still ade potensi kna emergency czer

Banyak kan berjalan...tak pun bersama dengan suami biar jalan nya di bukak... 😇

Buat ketuk ketampi..klu mengah stop kejap

Banyakkan berjalan