Normal ke laki saya macam ni

Hye semua. Saya merupakan first time mom, kandungan skrg usia 4 bulan lebih. Saya kadang sedih, suami x pernah tanya pasal kandungan, atau ambil tahu berapa usia kandungan. Check up saya di klinik pun dia x pernah tanya atau offer utk hantar atau pergi sekali. Saya baru kawen setahun. Memang normal ke lelaki mcm tu? Saya je ke yg terlalu fikir?

17 Balas

Awl tu suami sye mcm ni jgk. Mcm x excited jek nk ada baby. Ktorg bru kawen bln 3, bln 4 bdn xsedap cek upt positif. Tp xlama gugur sebelum puasa. Lepas tu rezeki pregnant terus lg sekali. Kli ni saya ada alahan teruk, nk drive kete pon mabuk. Sye mntak tolong dia bawak ke klinik, g hospital. Dia tengok mcm mne sye sakit gugur tu, lepas tu skrg saya alahan dia pon tempias muntah2 lg teruk dari sye. Apa sye nk mkn dia pon nk mkn. Terus dia auto caring. Saya pun meluah hati apa saya xlarat sbb sbelum ni dia mcm bersuara kenapa sye xmcm dlu makin ske tdo, asyk tbaring, mcm malas la sng cter.. dia dah rse alahan tu bru dia faham. Sye luahkn perasaan pon bru dia faham. Sye perasan klo sye bgtw dia, bru dia faham apa dia kena buat. Dia baru belajar nk jd suami, sye pun bru belajar nk jd isteri. Dlam masa yg sama dua2 nk belajar utk jd mak ayah pulak. Kdg2 pembawakan baby ni buat kita jd lg emosi, silap ckp sikit pon merajuk. Bila pkir balik sebenarnya kelakar sgt bergaduh benda yg xpenting lgsg. Tp masa gaduh tu rasa dah dia dah buat benda paling salah kt dunia ni siap xmo cakap lgsg, mogok xmasak, baring sorok muka. 🤣🤣 lepas tu minta maaf balik ckp baby dlm perut ni yg buat saya jd emosi. 😜 terus dimaafkn jual nme anak. Apa2 awak bincang dgn suami ya ❤️❤️

3y ago

rupenya mmg ada jgk mabuk naik kereta , xleh drive .. sy ingat kn sbb sy ni lama xnaik kereta tp dlu mse pkp 3bulan xnaik kreta lgsung xkua uma lgsung xpernah cmni . skrg mengandung jdi alah xleh naik kereta mesti mabuk xthn pastu nk pgg streng automatic pening kepala . berpinar2 mata jdi pening. rupenye pembawakan budak

saya punya suami kan boleh la ckap tak romantic tak nak bgi tunjuk perhatian langsung kat saya...tp bila saya mngandung dy yg jadi lbh tiap check dy tak nak check biasa dy nak saya usg tengok betul2 dy sehat kat dalam...baru yg dy tengok saya sakit mcam mna lhir kan zuriat dy baru dy sedar baru dy ada perhatian langsung kat saya..sis ajak la sembang ckap apa yg sis rase...4 bulan tu dah time dy ajak ckap ...saya punya suami yg keras pun time ajak cakap baby dalam perut pun boleh lucu tengok nya...n sis jngan stress je kasian baby dalam perut...semoga encik suami sis cepat berubah bila dah tengok baby bump sis

suami sy mcm tu jugak dlu, smpaikan bnda tu jd punca pergaduhan, time gaduh tu mmg sy luah smua kt dia.. sy ckap je ap sy rsa xpuas hti, sy jujur ckap sy nak dia caring psal checkup sy, nak dia offer hnta g klinik klau dia xkeja, bukan sy yg sruh.. tp sy nak dia ikhlas bt smua tu dr hti sndri atas dasar sayang kt isteri, lpas dr gaduh tu terus dia berubah.. mungkin dia pk balik ad btulnya kot sy ckap tu, skrg dia sndiri yg dok tnya bila next checkup pulak, nak pg kk sndiri ke nak dia hnta.. ank cane.. sis kna luah sis, org laki ni klau kita xluah depa xpham.. duk bt xreti situ la

3y ago

betui sangat

Alhmdlillh suami sy trbaik. Appoimnt dia akn hntr sy . Dia xpnh bg sy p sorg2 check up. msok kja lwat pn dia xksah. Kdg ponteng kja sbb trllu lma check up. P kja pn dia akn hntaq. Xbnrkn sy bwa mto.xmsok bab mkn lg la dia akn ckp mkn ja kt tmpt kja oder online. Dia bg duit sesiap. Smpai dh brnk suami sy mik cti 2 mgu tp bila nk msok kja comp mcm dh xska. Trus resign buat grab food ja skrg. Alhmdlillh rzeki Allah bg . Lg bnyk msa bsama nk kmna pn snang. Cma sy ja bkja ikut shift plak.

3y ago

Yela sis suami awk tu caring sgt bgus.. Tapi bila baca awk tulis ni mcm menunjuk plk Cuba xyah crta kecik hti org klau baca.. Bagila tips or kata2 semangat.. Ni x dia plk heboh nk crta laki dia itu ini..

Jangan sedih, normal je lelaki mcmtu. Suami sy pun bukn alert sangat pun. Biasalah nama pun lelaki.... Kita perempuan kena kuat. Lg tengah pregnant...emosi mmg tak brp stabil...kuat terasa. Sy masa pregnant first baby gitulaa. Mudah sentap dgn suami... lgi time tu pkp1.0 dia stress je manjang sebb tak keje... tp lama lama dia ok. Cuma awak slowtalk dgn dia... and jangan fikir sgt... kdg2 laki ni mmg nampak mcm tak sayang kita tp dia sayang.. 😉

bestnya, isteri minta perhatian suami waktu pregnant...kes saya terbalik pulak..saya as suami yg terasa hati dengan isteri saya...cuba macam2 untuk amik berat pasal isteri saya yg pregnant, ambil tahu segala appointment, offer hantar check up. tapi kadang kala ditolak. suami nak bagi perhatian pada isteri, tapi isteri yg nak lari jauh dari suami. seolah olah isteri benci sangat tengok muka suami. benci sebencinya.

3y ago

sebab tu nak tanya, lepas dengar pendapat2 ni baru paham, memang pembawakan anak dan ada kes2 yg terjadi, cuma nak kena kuat tahan dan sabar...hati suami mana x terasa bila suami nak ambil berat hal ehwal isteri tambah pregnant. tapi isteri elak, biadap, lari jauh dari suami, nak duduk satu rumah pon isteri x mau, sapa x terasa hati...

Kalau sy sis, sy xtunggu suami tnya tntng baby dalam kandungan. Sy akan inform semua perubahan dgn dia. Minggu ni dh brpa minggu dn bgtau apa pembawaan/perubahan yg sy rasa.. Syukur suami sentiasa memahami dn lebih peka walaupun dia xckp tapi sikap dia menunjukkan ada perubahan.. Kadang2 suami nk tahu, tp segan nk tnya.. Pendapat sy lah.. Jgn sedih2 sis, kena jaga emosi..

Kadang2 sebab pembawakan, tapi ramai cakap bila kita pregnant ni lah baru kita kenal perangai suami yang sebenar. Ada yang dari garang jadi penyayang, ada yang dari caring jadi baran. Pape pon duduk elok2, bincang sama2 dengan suami. Bagitau dia apa yang awak rasa. Kalau awak tak bagitau cmne dia nak tau kan? Lelaki bukan faham hint. Borak elok2, spend time sama2

normal la tu sis lain kali bagitau je dia hai abang nanti jangan lupa hantar saya ye untuk check up. sebab laki sy pon xpernah ambik tahu sis😂😂😂 takde mende lah dia sayang je sis tu mungkin dia tak pandai untuk bertanya, sis la bercerita. kalau sy cerita bab kandungan pon dia jawab ooo yeke😂😂😂😂

Anak pertama, suami sepatutnya teruja nak timang cahaya mata. Sis patut duduk bincang dgn suami. Alertkan dia keadaan sis, bgtahu perasaan sis dan ceritakan perkembangan baby lps tiap kali balik check up dr klinik. Mungkin jenis dia macam tu. Kitalah kena bgtahu dia sis. Janganlah tanggung sorg2. Merana diri nanti.