lambat bukaan

hye semua. saya due 3.06 ni.. saya pujuk pujuk baby keluar tapi 1 tanda pn belum ada😿 saya dh setiap hari berjalan kaki, jln itik, bersama suami dan semua tips diberikan dh cuba.tapi sikit pn tak menjadi😵‍💫 nak buat apa lgi ye? taknak la induce huhu. saya #firstmom

27 Balas

mcm sy la sis..dh buat semua xjln smpi krem kaki ms lahir ank first .3-3 ank semua induce..tp bru sy tau buah kurma cptkn bukaan,ank no 2 tu tgh contrction mkn kurma trus dr 5 cm ke 9 cm 10 minit je.byk kn mkn kurma ye sblm bby lahir.jgn lupa bwk ms labour room nnti..jgn lupa mkn sblm msk labour room nnti spya senang nk push..paling xde tenaga bersalin waktu tgh mlm..bsedia ye.smga dpermudh urusan ibu2 semua bsalin

Sya due 6/6 pn mcm2 sdh buat spya baby keluar cpt hehe . Wktu 24/05 baby kurang gerak doc cek ada bukaan 2cm. Tapi doc suruh balik disbbkn keadaan baby smua ok dan dtg smula hosp bila sdh ada tanda nak bersalin . Tapi smpai skrng ap2 tanda pn belum ada. Kadang utk pembukaan ank prtama pn doc kata ambil masa lama sehingga 1 minggu bgtu slgi tiada rasa sakit dan ap2 tanda. 😢

3w ago

sama saya sis ! saya dah bukak 2.10cm duduk wad selama 4hari. Dah keluar micus plug. Masih tak ada rasa sakit lagi ni walaupun dah seminggu dkt rumah 😂

sy 1st jgk. buat mcm2 jgk.. tp baby tkmasuk laluan pun.. 39w pun takde tanda lg, kena induce 2x & bersalin normal.. kwn sy 1st, overdue seminggu pun tkde tanda, kena induce, tp baru masuk ubat 1x bbrp minit baby stress terus kena tolak LR, dah ready utk emergency czer, tp cek laluan baby dh nmpk kot kena bersalin normal tp vacuum. kakak sy, anak 1st jgk, 40w baru ada tanda & bersalin normal

3w ago

Kalau bersalin normal dia jahit tanpa bius ke? Sbb mber ckp xbius..

Sy ank first, xde tnda juga. Perut masih tinggi. Hari bersalin tu kluar mucus plug, darah & contraction smua sekali dlm masa 3jam. Kpala baby sblm tu pn blum engange lg tp msa nk bersalin tu bru masuk. Xpe teruskn je exercise smua tu & relax bdan. Kot2 baby buat surprise. Doa2 d mudhkn urusan bersalin Hjung2 tu sy byk mnum air kelapa juga, x sure membntu x

doa yg baik2 ...kadang2 induce tak semestinya jalan tak buka..kadang2 jumpa nurse yg suka nak buat hal dia masuk kan ubat induce Tampa pengetahuan kita..Sya dulu dah ada rasa sakit Smpai ward bukaan 3cm dia masuk kan ubat Tampa pengetahuan sya..makin sakit je baby push nak keluar tapi blom masa dia

3w ago

mereka beri ubat Tampa memberi tahu sya..mungkin sebab masa tu Sya masih muda lagi..anak first Sya bersalin 14thn,dah la masa tu Sya kat hospital kpg area Serian, disebabkan Sya bawah umur,Sya tak dibenarkan bersalin kat hospital tu..dari serian ke hospital Kuching mereka bawa guna ambulans,sakit dia bukan main sebab dibagi ubat induce rasa dia tak dpt nak luah guna kata2 hanya yg pernah alami je tau

Saya due 4/6 first mom rasa nyilu kat menusuk baby gaya nak keluar dah jalan satu mall sampai bengkak kaki 😂 buat gym ball , bersama suami & jalan2 tp takde turun tanda sekadar sakit2 braxtom dtg dan pergi. takmau induce 😣 semoga kita mommies2 yg bakal bertemu baby dipermudahkan semudahnyaa amin amin amin .

satu je yg mnjd pada saya , kuatkan berjalan . amik 1 masa tu kalau boleh berjalan je smpai penat betul2 penat . berjalan kat taman ke atau kat mana2 . berjalan smpai 20-30 minit . smpai lencun basah tubuh mcm bru lps berlari . Alhamdulillah esoknya saya terus turun tanda . dan malam sakit perut n terus bersalin .

2w ago

saya owner yg post soalan ni.saya nk update saya dh beranak secara normal Alhamdulillah

𝑆𝑦𝑎 29/5 𝑐𝑘𝑢𝑝 𝑑𝑢𝑒 , 𝑠𝑚𝑢𝑎 𝑐𝑎𝑟𝑎 𝑗𝑎𝑙𝑎𝑛 𝑠𝑦𝑎 𝑑ℎ 𝑏𝑢𝑎𝑡 𝑡𝑛𝑑𝑎 𝑏𝑢𝑘𝑎𝑎𝑛 𝑝𝑢𝑛 𝑥𝑑𝑎 𝑙𝑔 .. 𝑑ℎ 𝑝𝑢𝑗𝑢𝑘 𝑏𝑎𝑏𝑦 𝑠𝑡𝑖𝑎𝑝 𝑤𝑘𝑡𝑢.

3w ago

Due sy pon 29/5..sy puas dh nk suh baby kluar..tp xnk jgk kluarnyaa..risau pon ada

saya pun 1st mom . due 5/6 . tapi jalan belum buka . ada kawan yg pernah ada pengalaman 1st mom jgk , dia overdue beranak emergency czer masa 40w5d suruh jalan itik . ataupun bole cuba buat squat atau teknik rama² . semoga dipermudah segala urusan awak ya