lambat bukaan

hye semua. saya due 3.06 ni.. saya pujuk pujuk baby keluar tapi 1 tanda pn belum ada😿 saya dh setiap hari berjalan kaki, jln itik, bersama suami dan semua tips diberikan dh cuba.tapi sikit pn tak menjadiπŸ˜΅β€πŸ’« nak buat apa lgi ye? taknak la induce huhu. saya #firstmom

27 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Salam semua. Saya faham yang anda sedang menanti kelahiran bayi anda dengan tak sabar. Memang, adakalanya proses pembukaan lambat berlaku. Jangan risau, terdapat beberapa perkara yang boleh anda cuba untuk membantu mempercepatkan proses pembukaan. Pertama sekali, cuba untuk melakukan senaman ringan seperti senaman prenatal yoga atau senaman kegel. Ini boleh membantu menguatkan otot-otot panggul anda dan memudahkan proses kelahiran nanti. Selain itu, cuba untuk berehat dan jangan terlalu stress. Stress boleh menghalang proses kelahiran. Ambil masa untuk melakukan aktiviti santai yang anda suka seperti membaca buku atau mendengar muzik yang menenangkan. Anda juga boleh mencuba teknik-teknik pernafasan yang diajar dalam kelas persediaan bersalin. Pernafasan yang betul boleh membantu mengurangkan rasa sakit dan membantu proses kelahiran. Jika semua usaha masih tidak memberi hasil, jangan malu untuk berbincang dengan doktor anda. Mereka boleh memberikan nasihat dan bantuan yang diperlukan tanpa perlu menggunakan kaedah induce jika anda tidak mahu. Semoga proses kelahiran anda berjalan lancar dan mudah. Sabar ya, semuanya akan berjalan dengan baik. Teruskan berdoa dan berikan sokongan kepada diri sendiri. Andai ada apa-apa soalan, jangan segan untuk bertanya. Semoga dipermudahkan segalanya. #firstmom https://invl.io/cll6sd8

Baca lagi
TapFluencer

mcm sy la sis..dh buat semua xjln smpi krem kaki ms lahir ank first .3-3 ank semua induce..tp bru sy tau buah kurma cptkn bukaan,ank no 2 tu tgh contrction mkn kurma trus dr 5 cm ke 9 cm 10 minit je.byk kn mkn kurma ye sblm bby lahir.jgn lupa bwk ms labour room nnti..jgn lupa mkn sblm msk labour room nnti spya senang nk push..paling xde tenaga bersalin waktu tgh mlm..bsedia ye.smga dpermudh urusan ibu2 semua bsalin

Baca lagi

Sya due 6/6 pn mcm2 sdh buat spya baby keluar cpt hehe . Wktu 24/05 baby kurang gerak doc cek ada bukaan 2cm. Tapi doc suruh balik disbbkn keadaan baby smua ok dan dtg smula hosp bila sdh ada tanda nak bersalin . Tapi smpai skrng ap2 tanda pn belum ada. Kadang utk pembukaan ank prtama pn doc kata ambil masa lama sehingga 1 minggu bgtu slgi tiada rasa sakit dan ap2 tanda. 😒

Baca lagi
3w ago

sama saya sis ! saya dah bukak 2.10cm duduk wad selama 4hari. Dah keluar micus plug. Masih tak ada rasa sakit lagi ni walaupun dah seminggu dkt rumah πŸ˜‚

sy 1st jgk. buat mcm2 jgk.. tp baby tkmasuk laluan pun.. 39w pun takde tanda lg, kena induce 2x & bersalin normal.. kwn sy 1st, overdue seminggu pun tkde tanda, kena induce, tp baru masuk ubat 1x bbrp minit baby stress terus kena tolak LR, dah ready utk emergency czer, tp cek laluan baby dh nmpk kot kena bersalin normal tp vacuum. kakak sy, anak 1st jgk, 40w baru ada tanda & bersalin normal

Baca lagi
2w ago

Kalau bersalin normal dia jahit tanpa bius ke? Sbb mber ckp xbius..

Sy ank first, xde tnda juga. Perut masih tinggi. Hari bersalin tu kluar mucus plug, darah & contraction smua sekali dlm masa 3jam. Kpala baby sblm tu pn blum engange lg tp msa nk bersalin tu bru masuk. Xpe teruskn je exercise smua tu & relax bdan. Kot2 baby buat surprise. Doa2 d mudhkn urusan bersalin Hjung2 tu sy byk mnum air kelapa juga, x sure membntu x

Baca lagi

doa yg baik2 ...kadang2 induce tak semestinya jalan tak buka..kadang2 jumpa nurse yg suka nak buat hal dia masuk kan ubat induce Tampa pengetahuan kita..Sya dulu dah ada rasa sakit Smpai ward bukaan 3cm dia masuk kan ubat Tampa pengetahuan sya..makin sakit je baby push nak keluar tapi blom masa dia

2w ago

mereka beri ubat Tampa memberi tahu sya..mungkin sebab masa tu Sya masih muda lagi..anak first Sya bersalin 14thn,dah la masa tu Sya kat hospital kpg area Serian, disebabkan Sya bawah umur,Sya tak dibenarkan bersalin kat hospital tu..dari serian ke hospital Kuching mereka bawa guna ambulans,sakit dia bukan main sebab dibagi ubat induce rasa dia tak dpt nak luah guna kata2 hanya yg pernah alami je tau

Saya due 4/6 first mom rasa nyilu kat menusuk baby gaya nak keluar dah jalan satu mall sampai bengkak kaki πŸ˜‚ buat gym ball , bersama suami & jalan2 tp takde turun tanda sekadar sakit2 braxtom dtg dan pergi. takmau induce 😣 semoga kita mommies2 yg bakal bertemu baby dipermudahkan semudahnyaa amin amin amin .

Baca lagi

satu je yg mnjd pada saya , kuatkan berjalan . amik 1 masa tu kalau boleh berjalan je smpai penat betul2 penat . berjalan kat taman ke atau kat mana2 . berjalan smpai 20-30 minit . smpai lencun basah tubuh mcm bru lps berlari . Alhamdulillah esoknya saya terus turun tanda . dan malam sakit perut n terus bersalin .

Baca lagi
1w ago

saya owner yg post soalan ni.saya nk update saya dh beranak secara normal Alhamdulillah

π‘†π‘¦π‘Ž 29/5 π‘π‘˜π‘’π‘ 𝑑𝑒𝑒 , π‘ π‘šπ‘’π‘Ž π‘π‘Žπ‘Ÿπ‘Ž π‘—π‘Žπ‘™π‘Žπ‘› π‘ π‘¦π‘Ž π‘‘β„Ž π‘π‘’π‘Žπ‘‘ π‘‘π‘›π‘‘π‘Ž π‘π‘’π‘˜π‘Žπ‘Žπ‘› 𝑝𝑒𝑛 π‘₯π‘‘π‘Ž 𝑙𝑔 .. π‘‘β„Ž π‘π‘’π‘—π‘’π‘˜ π‘π‘Žπ‘π‘¦ π‘ π‘‘π‘–π‘Žπ‘ π‘€π‘˜π‘‘π‘’.

3w ago

Due sy pon 29/5..sy puas dh nk suh baby kluar..tp xnk jgk kluarnyaa..risau pon ada

saya pun 1st mom . due 5/6 . tapi jalan belum buka . ada kawan yg pernah ada pengalaman 1st mom jgk , dia overdue beranak emergency czer masa 40w5d suruh jalan itik . ataupun bole cuba buat squat atau teknik ramaΒ² . semoga dipermudah segala urusan awak ya